GRIMSTAD: – Det er mer akseptert å banne på TV nå enn det har vært før, sier Ingrid Kristine Hasund.

Hun er språkforsker, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og forfatter av boken "Fy Farao" som omhandler banning.

– Det har med målgruppe, sendetid og kanaler å gjøre. I Storbritannia bruker de enormt med penger på å sladde enkelte stygge ord, men slik kommer det nok aldri til å bli her, sier hun.

Forsterker følelser

Debatten har rast både på Facebook og i debattfeltet etter at tidligere fylkesordfører Oddvar Skaiaa kritiserte årets Farmen-deltakere for å bruke sterke banneord i nesten hver eneste setning.

– Flere av deltakerne bruker sterke banneord i nesten hver eneste setning. Det ødelegger programmet for svært mange av oss, sa Skaiaa.Språkforsker Haslund ser ingen problemer med at det bannes i "Farmen", som sendes klokka 21.40 tre dager i uka.

– Det gjør ikke noe å banne i den type programmer. Banning brukes for å forsterke følelser, og passer godt i en del settinger, sier hun.

Beste og verste

Ei uke på Farmen-gården blir fortalt i løpet av tre timeslange episoder. Grunnen til at det bannes ofte i Farmen-serien mener språkforskeren ligger i hvordan serien er klippet til.

– De beste og verste øyeblikkene fra hele uka trekkes ut. Dette er følelsesladde øyeblikk og dermed blir det tett med banning. Deltakere som har banning i sitt repertoar banner i de emosjonelle øyeblikkene, forklarer hun.

Presseansvarlig for Farmen, Alex Iversen, sa tidligere at det er flest sørlendinger som reagerer på banningen. Det forstår Hasund.

– Myten om at sørlendinger banner mindre er reell, så da er det naturlig at en del reagerer på gjentatt banning, sier hun.

Engasjement

Hasund gleder seg over at sørlendinger sier sin mening om banningen.

– Det er artig å se engasjementet rundt banning. Stygge ord vekker sterke følelser. Det er kjempebra at man uttrykker sin mening om banning. For noen betyr det veldig mye å ikke si ett eneste banneord hele livet, sier hun.

I kommentarfeltet på fvn.no har flere hevdet at banning er dårlig ordforråd. Det er språkforskeren uenig i.

– Banning er ikke fattig språk. Noen har et veldig stort repertoar av stygge ord. Gjentatt banning er en del av en språkstil, og kan brukes av mange forskjellige årsaker, sier hun.