GRIMSTAD: — Flere av deltakerne bruker sterke banneord i nesten hver eneste setning. Det ødelegger programmet for svært mange av oss. Jeg synes TV 2 burde si til dem som er med at de skal banne minst mulig. Når man ser på tv, synes jeg man må kunne forlange et noenlunde anstendig og kultivert språk, sier Oddvar Skaiaa, tidligere fylkesordfører og fylkesvaraordfører for KrF.

Han hadde gledet seg til årets versjon av reality-programmet Farmen, som i år er spilt inn på en gård i Grimstad. Men etter å ha sett de to første programmene, reagerte han så sterkt at han skrev et leserinnlegg i lokalavisa Grimstad Adressetidende.

Reagerer: Oddvar Skaiaa, tidligere KrF-politiker, mener man må kunne forlange et anstendig språk på tv. Han kommer til å slutte å se på Farmen hvis banningen fortsetter. Foto: Tore-André Baardsen

— Jeg har fått svært mange tilbakemeldinger etter leserinnlegget, fra folk som er hjertens enige. Det er ikke bare kristne som reagerer på banning. Jeg tenkte at jeg måtte si fra om dette, fortsetter Skaiaa.

Bannet ikke før i tida

KrF-høvdingen i Aust-Agder er selv oppvokst på gård. Han kan ikke huske at det var vanlig å banne da han vokste opp.

— I programmet skal de skru tida hundre år tilbake. Der jeg vokste opp var det ikke vanlig at banning florerte på den måten. Noen ganger kan du kanskje komme med et sterkt ord når du slår deg på fingeren med hammeren, for eksempel. Men det er mulig å bli forferdelig sint uten å banne, mener Skaiaa.

- Hva sier du selv hvis du slår deg på fingeren med hammeren?

— Ja, nå må jeg tenke meg vel om. Jeg roper i alle fall ut au, au temmelig høyt, sier Skaiaa.

Gir Farmen ny sjanse

Etter de to første episodene av Farmen hadde han bestemt seg for å slutte å se programmet.

Men i går ga han programmet en ny sjanse.

— Jeg så på deler av programmet i går, og det var heldigvis mye bedre. Etter de første to programmene hadde jeg bestemt meg for ikke å se på. Nå kommer jeg nok til å slå på neste gang også. Det er jo fantastiske bilder i programmet, og det er god reklame for Sørlandet, påpeker Skaiaa.

Flest sørlendinger reagerer

Ifølge Alex Iversen, presseansvarlig for Farmen, er det ikke første gangen TV 2 får slike tilbakemeldinger.

— TV 2 er bevisste på denne problematikken, og vi er lei oss hvis enkelte seere blir støtt av innholdet i Farmen. Vi prøver å ta hensyn til dette i redigering, men Farmen er en reality-serie der vi er opptatt av å fange deltakernes reaksjoner så autentisk som mulig, forklarer Iversen.

Han legger til at banning for mange er en naturlig måte å uttrykke både glede og frustrasjoner. Iversen er heller ikke i tvil om hvem som føler seg mest støtt av banning på tv.

— Det er interessant å legge merke til at klagene i stor grad følger geografiske og kulturelle skiller. Det kommer langt flere klager fra bibelbeltet på Sørlandet enn fra for eksempel Hardanger og Nord-Norge, der toleransen for denne typen språkbruk er langt større, sier han.

Iversen åpner for å ta opp banneproblematikken med fremtidige deltakere, hvis det blir flere sesonger av Farmen. Årets sesong ble ferdig innspilt forrige uke.