KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen skrev torsdag om beboere på Søm som er plaget av støyen fra oljeriggen i Kongsgårbukta .

Kristiansand havn og Maersk, som eier riggen, tar nå tak i problemet.

— Dette er veldig viktig for oss å gjøre noe med. Vi har selv fått signaler fra beboere på Søm angående støyen, og tar henvendelsene seriøst. Nå jobber vi med kortsiktige og langsiktige løsninger som skal redusere støynivået, opplyser driftssjef i Kristiansand havn, Thomas Granfeldt, til fvn.no.

- Merkbar forbedring i kveld

Den kortsiktige løsningen vil bli prøvd ut allerede i kveld. Da vil oljeriggens fire maskiner bli kjørt på en annerledes måte enn vanlig.

— Maskinene vil som vanlig bli kjørt to og to av gangen, men i kveld vil de bli kjørt på en måte som gjør at trykket på eksosen blir lavere. Da vi har funnet ut at det er trykket som skaper mye av støyen, regner vi med at dette vil redusere støynivået merkbart, sier Granfeldt.

Bygger om riggen

Arbeidet med å redusere støynivået vil fortsette gjennom helga. Planen er å bygge om oljeriggen innen søndag eller mandag.

— Vi skal bygge om i avgassen som bærer lyden slik at den ikke går mot området på Søm. Ombyggingen vil føre til at trykket blir redusert, og lyden vil ikke oppfattes så irriterende, sier Granfeldt.

Han forteller at det er snakk om en omfattende ombygging. Riggen vil legge om driften, og det kreves 4-5 mann for å gjøre jobben i helga.

Vil alltid være aktivitet

Granfeldt har forståelse for at støyen fra riggen har vært plagsom for naboene, og lover at de vil merke en vesentlig forbedring når ombyggingen er ferdig.

Han understreker at det alltid vil være en viss form for aktivitet og lyd i området.

— Vi er en av Norges viktigste havner, så det håper vi beboerne i nærområdet har forståelse for. Vi vil ta så mye hensyn som mulig til beboerne, og gjøre det bedre for dem å bo i nærheten av riggen, sier han.