KRISTIANSAND: — Forholdet mellom meg og Adel er en krig. Jeg kan aldri vinne denne krigen. Han er så flink til å fortelle hvor god pappa han er ute blant folk i samfunnet.

Slik skal den drepte firebarnsmoren ha uttrykt seg overfor sin kjæreste som vitnet i lagmannsretten i dag.

Levde under press Følelsesladet og tydelig preget av stundens alvor fortalte 47-åringen om drapsdagen og livet sammen med Vian. Ifølge kjæresten levde 37-åringen under et enormt press, og ble utsatt for konstant kontroll av eksmannen. Hverdagen bestod av vold og terrorisering.

— Vian ble tyrannisert av denne mannen et helt liv. Det var et arrangert ekteskap, og han slo henne allerede på bryllupsnatta. Fra Vians side var det ingen kjærlighet, sa 47-åringen.

Ifølge kjæresten skal det ha vært Vian som var "limet" i familien, og da hun ønsket å gå fra ektemannen, raknet det.

— Når Vian dro fra familien, gikk alt til helvete. Hun hadde ikke så store ressurser som Adel, han hadde penger og bil. Men Vian var snill mot barna, satte grenser og sørget for at de kom seg velstelt til skolen, sa kjæresten.

Skjult kjærlighet Kjæresten fortalte også hvordan han og Vian måtte holde deres kjærlighetsforhold i skjul i lang tid, til tross for at ekteparet var skilt i henhold til muslimsk kultur. Men etter en stund så de ikke noen annen utvei enn å kunngjøre forholdet sitt. Det skulle skje på drapsdagen i et møte med barnevernet til stedet. Men å offentliggjøre forholdet skal de imidlertid ha blitt frarådet tidligere.

— Et av barna sa en gang at Adel aldri måtte få vite at Vian hadde fått en kjæreste, da ville han drepe henne, fortalte kjæresten.

Da 47-åringen skulle fortelle om den traumatiske opplevelsen som skjedde i skolegården, måtte han flere ganger hente seg inn. Med bristende stemme fortalte han om sjokket da han så at eksmannen trakk kniv og stakk kjæresten hans.

— Det var som om noen satte strøm i meg. Jeg så at han hugg med kniven mot henne. Jeg løp mot dem i forsøk på å stoppe det. Men jeg fikk dødsangst, for jeg visste at den eldste sønnen også hadde en kniv. Jeg var redd han skulle komme bakfra og kutte av strupen, så jeg snudde meg og skrek at han skulle gå vekk, fortalte 47-åringen.

- Ren avretting I et nytt desperat forsøk på å stoppe eksmannen tok 47-åringen en planke fra en plankehaug i nærheten. Han fikk slått eksmannen med et slag, samt å gi han et kraftig dytt i brystet med plankeenden.

— Det var som en ren avretting. Det siste stikket mot hjertet var helt målrettet. Deretter var det som å skru av en bryter. Han hadde gjort det han skulle, han hadde drept slaven sin, sa kjæresten.

Vian Bakir Fatah ble drept med 22 knivstikk i juli i fjor. Flere stikk var rettet mot hjertet. Kjæresten forsøkte å gjennomføre gjenopplivning, men det var nytteløst.

— Jeg elsker deg Vian, jeg elsker deg, sa jeg til henne da jeg skjønte at hun skulle dø. Deretter svelget jeg litt av blodet som kom ut av munnen hennes. Jeg ville at hun skulle leve videre inne i meg, sa 47-åringen til retten.

Ba om streng straff På slutten av sin forklaring fikk kjæresten spørsmål av lagmann Reidun Wallevik om det var noe han ville legge til.

— Jeg vil be om en så streng dom det går an å gi. Adel har tatt livet til et menneske som kunne ha levd i 40 år til. Han har i tillegg ødelagt livet mitt og livet til ungene sine. Han har også påført stor sorg til mange rundt Vian. Det var et drap som handlet om å hevde sin makt over ett annet menneske. Det må samfunnet ta avstand fra ved å gi ham en streng dom, oppfordret kjæresten.

På spørsmål om hvordan livet har vært etter drapet svarte kjæresten:

— Det har egentlig gått bedre enn fryktet. Jeg har fått stor hjelp fra bygdesamfunnet i Bygland, familie og gode kamerater som har tatt meg med på fjellturer. I tillegg føler jeg at jeg har fått hjelp av høyere makter. Men det har vært tøff, og jeg har hatt frykt for represalier, sa 47-åringen.