KRISTIANSAND: Mannen ble dømt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Dommen ble avsagt i Kristiansand tingrett fredag formiddag. 39-åringen ble kjent skyldig på alle tiltalepunkter.

I tillegg til 16 års fengsel må Adel Abbas Hussein også betale 300.000 kroner i oppreisning til tre av de fire barna, som alle var vitner til drapet i skolegården den 2. juli i fjor. I straffen kom 305 dager i fradrag for tiden han har sittet varetektsfengslet.

Anket

Irakeren anket dommen på stedet.

— Vi hadde bestemt på forhånd at dersom han ble dømt for forsettlig drap, skulle han anke på stedet, sier forsvarer Sveinung Johnsen til fvn.no.

Forsvareren er uenig i at drapet var forsettlig.

— Det var en affekthandling på grunn av en pågående konflikt. Det skjedde der og da. Han hadde ikke til hensikt å drepe, sier Johnsen.

— Hva synes din klient om dommen?

— Vi hadde diskutert på forhånd om at dette kunne skje. Men han er naturlig nok skuffet.

Kikket ned i gulvet

Da dommer Anne Gro Aanensen Kleven leste opp dommen, fikk Adel Abbas Hussein oversatt opplesningen av en tolk. I minuttene før rettssaken startet stod tiltalte ved stolen sin, og kikket delvis ned i gulvet og ut i rommet. I tillegg til selve drapet, var 39-åringen tiltalt for to trusler mot ekskonen og to brudd på besøksforbudet han tidligere var idømt.

Saken var oppe for retten i hele forrige uke. Aktor Stina Sveier Nielsen ba i sin avslutningsprosedyre om 17 års fengsel for eksmannen, og mente det ikke fantes noen formildende omstendigheter i saken.

— Jeg konstaterer at retten langt på vei fulgte påtalemyndighetens syn i saken, sier Stina Sveier Nielsen til fvn.no.

Forsvarer Sveinung Johnsen konkluderte med at en dom på 10 til 12 års fengsel ville være mer riktig dersom retten fant at tiltalte kunne dømmes for forsettlig drap. Men i utgangspunktet ba han om frifinnelse, og mente det ikke forelå særdeles skjerpende omstendigheter for drapet, slik aktor hevdet.

Kristiansand tingrett fant ingen formildende omstendigheter, og fant det bevist utover enhver tvil at Adel Abbas Hussein handlet forsettlig.

— Han forstod at hun ville dø av skadene, sa dommeren.

Retten la til grunn at han var tilregnelig i strafferettslig forstand, og at han heller ikke hadde nedsatt bevissthet.

- Gruoppvekkende

Både opptakten til drapet og selve drapshandlingen var avgjørende for rettens vurdering. Retten la til grunn at Vian Bakir Fatah i en lenger periode hadde hatt en reell frykt for at eksmannen skulle drepe henne.

— Han berøvet hennes trygghet til tross for at han hadde besøksforbud, sa dommer Aanensen Kleven under domsavsigelsen.

Selve drapet beskrev hun som gruoppvekkende.

— Han påførte henne 22 stikk. Flere av stikkene var dype. Knivbladet var 10 centimeter langt, mens flere av stikkene var 11 centimeter lange. Fornærmede var helt forsvarsløs, og må ha opplevd en alvorlig redsel, dødsangst og fortvilelse før hun døde. I tillegg har hun vært klar over at hennes fire barn overvar at deres far drepte henne, sa dommeren.

Under rettssaken erkjente Adel Abbas Hussein at han stakk sin ekskone én gang i ryggen for å skade henne. Han sa at han ikke husket noe av de 21 andre knivstikkene. 39-åringen erkjente likevel at han forvoldte hennes død.

Oppreisning

Totalt 900.000 kroner må Adel Abbas Hussein betale i oppreisning til tre av barna. Den eldste sønnen, som i dag er 19 år, hadde bedt om å ikke bli tilkjent erstatning.

Oppreisningssummen var i samsvar med det bistandsadvokat for barna, advokat Kristine Eide, ba om i retten.

— Barna har lidd et tungt tap, og drapet har ført til en omveltning i livene deres. De har i realiteten mistet begge sine foreldre, sa dommeren under domsavsigelsen.

Dommen i Kristiansand tingrett var enstemmig.