ARENDAL: Aust-Agder tingrett besluttet mandag at de to kan holdes fengslet frem til 10. september. Retten mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke dem for drap.

— Vi har fått medhold i det vi ba om. De blir fengslet i fire uker, alle ukene med brev- og besøksforbud. De blir også underlagt full isolasjon i 14 dager, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Fædrelandsvennen.

Alle fengslingsmøtene gikk for lukkede dører. Påtalemyndigheten ba om dette på bakgrunn av at etterforskningen er i en tidlig fase.

— Dersom detaljer blir offentlig kjent kan det skade etterforskningen, sa Søfteland i retten.

Totalt fire personer ble fremstilt for fengsling mandag. Ved 17-tiden forelå det ikke avgjørelser angående de to kvinnene som er siktet for medvirkning til drap. Påtalemyndigheten ba om samme fengslingsvilkår for disse som de to mennene.

Økonomisk konflikt

Politiet skal nå avhøre flere vitner for å komme nærmere hva som skjedde før Gjeruldsen ble funnet død i sitt eget hjem på Nævisdal. Søfteland bekrefter overfor Fædrelandsvennen at 42-åringen skal ha hatt en konflikt med de to siktede mennene, men ønsker ikke å utdype hva denne konflikten dreide seg om.

— Vi er kjent med at det har vært en konflikt, men det er for tidlig å si om dette var motivet for drapet, sier Søfteland.

Konflikten skal ha dreid seg om penger, men det er uklart hvor mye. Ifølge Agderposten skal 42-åringen ha forsøkt å låne penger av venner og bekjente i tiden før drapet.

Alle fire blir beskrevet som "gamle kjenninger" av politiet. Under mandagens fengslingsmøter stilte politiet med væpnet vakthold.

— Sakens karakter gjør at vi ser det som naturlig å stille med væpnet vakthold. Det dreier seg om et drap. Dessuten er det snakk om et belastet miljø, sa innsatsleder Arnt Roger Lyngmyhr til Fædrelandsvennen før fengslingsmøtene.

Nekter straffskyld

En 40 år gammel mann fra Arendal skal ha vært hovedmannen bak drapet. Han er sammen med en 47-åring fra Froland siktet for forsettlig drap, mens to kvinner på 29 og 42 år er siktet for medvirkning til drap. Alle fire nekter straffskyld.

— Min klient sier at han ikke har gjort dette, sier 40-åringens advokat, Arild Holden.

Politiadvokat Søfteland ønsker ikke å kommentere om noen av de fire har erkjent å ha vært på åstedet. Han ønsker heller ikke å kommentere om politiet mener at alle var til stede i boligen under drapshandlingen.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til skal 42-åringen ha blitt utsatt for massiv vold. Politiet avventer nå den foreløpige obduksjonsrapporten, som kan si mer om dødsårsaken og drapstidspunktet.