BYBROA: Bybroa ligger mandag enn så lenge ved det gamle Natoanlegget. Tirsdag er planen å flytte den opp i Mandalselva. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Det er i alle fall planen. Det avhenger noe av om vi får slepebåtkapasitet nok, men det tror jeg ordner seg, sier prosjektleder for broa Øyvind Lundberg i Faveo Prosjektledelse.

Mandag ligger broa fortsatt ved det gamle Nato-anlegget i nærheten av Skjernøysund. Den ble plassert der fordi det viste seg at slepebåten Boa Loke er for dyp til å trekke den inn i Mandalselva slik planen først var. Den er fem meter dyp, noe som er for mye.

– Dessuten kom de en dag for tidlig i forhold til planen, og da var ikke alt gjort klart til å fortøye lekteren, forteller Lundberg.

Værutsatt ved Nato-kaia

Men tirsdag kommer den altså opp elva og alle mandalitter kan ta den i nærmere øyesyn. – Det er viktig for oss å få den bort fra Nato-kaia, der er den for utsatt for været, sier Lundberg.

Når det gjelder kranen i Tønsberg så er den ferdig med jobben den holder på med der torsdag. – Det vil ta tre dager å frakte kranen til Mandal. Dermed burde alt være klart for at den kan begynne å løfte broelementene på plass mandag, sier Lundberg.

Stenger elva

Samtidig som det skjer, blir Mandalselva stengt av for båttrafikk mellom Buen og den gamle bybroa i fire dager. Etter dette kan båter som under tre meter høy passere.

– Broklaffen vil være ferdig og klar til bruk i slutten av januar, sier Lundberg. Derfor vil det først være etter dette tidspunktet at båter over tre meter kan passere.