STOLT: Ordfører Tore Askildsen tar i mot Adolph Tidemanns Bro. Han var motstander av broa i sin tid, men er nå veldig glad den kommer. Han mener byen har behov for den. Foto: Jarle R. Martinsen
KAOTISK: Det ble alt annet enn feststemning da Mandals ny bybro ankom byen. Ikke kom den opp elva, ikke kunne den være på Gismerøya og endte til slutt opp ved Nato-anlegget. Her er den fortsatt ved Gismerøya. Foto: Jarle R. Martinsen
TIL KAI: Her klapper lekteren med Adolph Tidemands Bro til på Gismerøya. Den blir liggende en halv time, så er det avgårde igjen - denne gang mot Natoanlegget. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Vi var ikke godt nok forberedt på å ta i mot broa. Den skulle ha kommet tidligst mandag, men kom alt søndag, forklarer havneassistent Petter Thilesen i Mandal havnevesen.

Ved 11-tida søndag dukket slepebåten Boa Loke opp i horisonten ved Mandal med lekter og bro på slep.

Ikke ferdig

Først var planen at den skulle opp elva og fortøye ved Fiskelaget. Men fordi slepet kom et døgn for tidlig var ikke plassen den skulle ligge gjort ferdig i elva.

– Vi risikerte at broa hadde sperret adkomsten for fiskebåtene, sier Thilesen.Derfor ble broa dirigert mot Kleven. Men der var man usikker på dybdeforholdene, og slepet ble derfor sendt videre inn mot Gismerøya. Først ble det undersøkt om slepebåt og lekter kunne ligge ved Båtservice-kaia, men det lot seg ikke gjøre.

Neste mulighet var den kommunale trafikkaia. Tanken her var at lekteren skulle ligge på utsiden av båten Arena. Og her ble den fortøyd — for 20 minutter. Da viste det seg at de likevel ikke kunne ligge der, og mannskapet måtte hive fortøyningene. Denne gang med kurs for det gamle Nato-anlegget.

– Ja, dette ble ikke lett, men vi gjorde så godt vi kunne, sier Thilesen.

Han håpet søndag ettermiddag at broa kunne komme opp elva likevel. I alle fall skulle slepebåten ligge i Mandal over natta.

Ordføreren på plass

Interessen for broa var stor i byen søndag. Folk sto langs Piren ved Sjøsanden og håpet den skulle komme dit. Da den dro inn mot Gismerøya kjørte mange dit. En av dem var ordfører Tore Askildsen.

STOLT: Ordfører Tore Askildsen tar i mot Adolph Tidemanns Bro. Han var motstander av broa i sin tid, men er nå veldig glad den kommer. Han mener byen har behov for den. Foto: Jarle R. Martinsen

– Dette må jeg jo ha med meg, smilte ordføreren. Han var blant de som stemte mot at kommunen skulle bestille en slik bro i sin tid. Avstemningen i bystyret endte med 18-17 for å bestille.– Jeg mente at vi skulle vente til vi så behovet. I dag er jeg for broa. Jeg mener at vi etter at Buen ble bygget har sett at det er behov for en slik lett ankomst over elva, sier Askildsen.

Kran ankommer

Det er en diger kran fra Tønsberg som skal løfte de fem bro-elementene sammen. Den er ventet til Mandal søndag og jobben starter mandag 19. november.

– Det kan tenkes den kommer før, sier prosjektleder for broa Øyvind Lundberg i Faveo Prosjektledelse.Kranen vil bruke to dager på å løfte elementene sammen. Så starter jobben med å koble og stramme broelementene sammen. Rekkverket skal monteres. Den virkelig store jobben er å få på plass klaffen der båter som er høyere enn 3,5 meter skal passere.

– Jeg regner med at broa er ferdig i slutten av januar og deretter kan tas i bruk av alle, sier Lundberg.