KRISTIANSAND: Nylig avgått NHO-direktør Jon G. Bernander kjenner næringslivet og Sørlandet bedre enn de fleste. Han ser mørkt på fremtiden for alle som jobber i eksportrettede næringer eller i tilknytning til dem.

Varsler ruskevær

— Vi må bare prise oss lykkelige for utviklingen i olje- og gassektoren og at Sørlandet er så tungt inne i den boomen. Olje går så det suser, resten av industrien er inne i meget tøffe tider. For de som ikke jobber med olje og gass, blir 2013 et år preget av skikkelig ruskevær, og da mener jeg skikkelig, sier Bernander til Fædrelandsvennen.

RUSKEVÆR: John G. Bernander er bekymret for 2013 og sørlandsk konkurranseutsatt næringsliv. ?For de som ikke jobber med olje, blir det et år preget av kraftig ruskevær, sier han. Foto: Holm, Morten

Han viser til sviktende markeder i Europa, høy kronekurs og lønnspress. Bernander sier det ser dystert ut for alle som jobber innen eksportrettede næringer – og det er næringer som Sørlandet fremdeles har mye av.— Når Telenor eller Fædrelandsvennen kutter, har det med nødvendig omstilling grunnet nye strukturer å gjøre. Når Elkem Solar og industrien stopper, har det med dårlig marked å gjøre. Begge deler vil vi se mer av fremover, sier Bernander.

Bernander får følge av Agders egne bedriftsledere, som er kraftig mer pessimistiske enn de var for ett år siden.

Svikt i sysselsetting

Onsdag kveld brakk NHOs direktør for samfunnsøkonomi, Dag Aarnes fra Risør, ned noen av konjunkturtallene på Agdernivå. De viser også at Agders bedriftsledere ser mørkere på neste år enn sine kolleger i resten av landet. Hele 20 prosent av bedriftslederne i Agder tror på sysselsettingsnedgang i sin bedrift neste år, mot bare 12 prosent på landsplan.Det positive er at 37 prosent tror på oppgang i sysselsettingen i sin bedrift (40 prosent på landsplan).

— Dette viser typisk at todelingen av næringslivet forsterkes, og enda mer på Sørlandet enn i resten av landet. De som jobber i offentlig sektor eller med olje, er trygge. Olje suger til seg folk og ressurser. Alle andre går inn i et usikkert og tøft 2013, sier Aarnes og spår vesentlig hyppigere nyheter om nedbemanning, permitteringer og oppsigelser neste år.

- Forvitring

Bernander sier den tradisjonelle industrien går mot et forvitringsår.

— 200 milliarder kroner investeres neste år. 180 går til oljesektoren, bare 20 til fastlandsindustrien. Det er lavere enn det som trengs for å opprettholde produksjonen. Det er et forvitringsalternativ hvor vi mister industri. Dette vil vi merke også på Sørlandet, sier den tidligere NHO-direktøren, som nå har jobb-pause til 1. oktober. Da begynner han som direktør i Viking Heat Engines, et selskap i Hansen-Tangen-sfæren.