Støre ankom nemlig i helikopter til Troens bevis sitt årlige sommerstevne i Kvinesdal. På scenen skulle de snakke om sin egen religiøse oppfatning foran omkring 1500 mennesker.

— Det ga meg jo et lite overtak fra starten, sier Arbeiderpartiets partileder Støre med et smil.

— Jeg kom kjørende i svigermors lille Toyota, jeg, sier Hareide, som leder Kristelig Folkeparti.

Etter en introduksjon om partiledernes personlige forhold til Gud, gikk diskusjonen på scenen torsdag kveld rett på selve symbolsaken: abortspørsmålet.

— Jeg kan si at jeg er for bedre helse. Jeg er for vaksinering av barn. Og jeg er imot abort. Ingen ønsker aborter. Vi må ta vare på de som havner i en sånn sårbar situasjon, og forebygge uønskede graviditeter blant annet gjennom bedre skolehelsetjeneste og tilgang til prevensjon. Likevel vil jeg si at det er kvinnen som må ha det avgjørende ordet i dette spørsmålet, sier Støre.

— Om vi begynner å sortere bort mennesker, tror jeg ikke det blir igjen flere av oss. For ingen er perfekte, sier Hareide til kveldens første applaus.

Skiller politikk og religion

Selv om partilederne egentlig skulle snakke tro, og ikke politikk, var sistnevnte et vanskelig tema å komme unna. Støre har tidligere uttalt at han er på stemmejakt på Sørlandet, men han var interessert i å skille politikk og religion foran den kristne forsamlingen.

Christian Ingebrigtsen fra A1 fant troen i voksen alder. Han spilte for de over 1500 fremmøtte i Sarons dal. Foto: Christian Tunge

— Land som tar religiøse tekster og skriver dem direkte i lovene går det galt med. Politikk må være menneskenes verk, sier Støre.Han åpnet likevel opp om sitt forhold til kristendommen, og at den kan spille en rolle.

— Jeg kommer ikke fra et kristent hjem, men jeg har med meg en kristen kulturarv. Verdier som tilgivelse, forsoning, dialog og rettferdighet er ting jeg bruker i politikken, sier han.

På hjemmebane

Knut Arild Hareide har vært på sommerstevnet flere ganger tidligere.

— Jeg føler meg virkelig hjemme i Sarons dal. Det gode er at vi ikke bare snakker politikk, men om det viktigste i livet; nemlig troen, sier han.

Sverre Edvardsen tar Jonas Gahr Støre i hånden etter samtalen på årets sommerstevne. Han var glad for at politikerne bød på seg selv og viste personlighet fra scenen. Foto: Christian Tunge

Samtalen på scenen var på mange måter annerledes enn fra når partilederne vanligvis møtes og riksmediene er på plass.— Jeg setter pris på at tonen kan være så humoristisk. Selv om jeg og Jonas står langt fra hverandre i mange politisk saker, så har jeg stor respekt for ham.

- Dere står langt fra hverandre religiøst også?

- Ja, det kan man si, men jeg er ikke interessert i å gradere noens tro. Hans tro er like god som min, sier Hareide.

Glad for nerve

Rune Edvardsen, daglig leder i Troens Bevis, var fornøyd med innsatsen fra partilederne.

— Jeg er glad for at det blir en nerve, når vi får det til å bli personlig, sier Edvardsen etter møtet.

Ap og KrF har vært sentrale for både faren Aril og Rune, men i kveld var det viktig at nettopp partilederne var til stede.

— Jeg ville at folk skal forstå dem på et personlig plan. Ikke bare slik vi blir kjent med dem gjennom pressen, sier Edvardsen.

Knut Arild Hareide (nest til høyre) følte seg på hjemmebane i Sarons dal. Foto: Christian Tunge

— Men nesten like viktig er det at de skal bli kjent med oss. Jeg ville vise dem at vi ikke er helt «spaced out», sier Edvardsen, som for to år siden i Fædrelandsvennen erklærte at han støtter Arbeiderpartiet.

Kristen Ap-skepsis

Edvardsen synes det var spesielt viktig at folk fikk se en annen side av Støre.

— Som Jonas sier, så er religion en personlig sak. Han har en tro, men vil ikke at den skal styre politiske beslutninger. En del av det konservative Kristen-Norge har vært utilnærmelige overfor Ap, fordi de har vært «kristenfiendtlige». Det tror jeg er i forandring, sier Edvardsen.