— Vi ble fort enige om alt. Forhandlingene gikk veldig bra. Nå får Senterpartiet to i plan- og økonomi (formannskapet) og fire til sammen i utvalgene. Så god representasjon har vi aldri hatt før, sier Eivind Drivenes til Fædrelandsvennen.

Sp får også to medlemmer i bygg- og miljøutvalget og ett medlem i levekårsutvalget. Sp får nestlederen i begge utvalgene.

Kritikk fra opposisjonen

Sp, KrF og Ap bruker flertallsmakten fullt ut og får sju av ni medlemmer i alle utvalg. Opposisjonen (H,Frp, PDK og V) må dele på to. Det reagerer Høyres Jens Røed på.

— De sa de ønsket å være rause. Dette vitner ikke om raushet, men heller som et forsøk på å sperre for opposisjon. Høyre og Frp har tre hver i kommunestyret, Venstre og Partiet De Kristne en hver. For å reflektere valgresultatet og bredden, kunne flertallspartiene godt gitt vekk en utvalgsplass eller to, sier Røed.

Mens flere av kommunestyrepartiene ikke vil bli representert i utvalg, vil KrF, Sp og Ap ha utvalgsplass til alle sine nye kommunestyrerepresentanter.

— Vi har valgt å bruke det rommet velgerne har gitt oss fullt ut. De fire siste årene har det vært flertall 6-3 i utvalgene, nå blir det 7-2. Sånn er det bare, svarer ordfører Torhild Bransdal.

- Ny styrke

Eivind Drivenes utfordret Torhild Bransdal som ordførerkandidat, og han snakket i valgkampen om at Sp følte seg som femte hjul på vogna i koalisjonen med KrF og Ap. Valgnatta var han likevel ikke i tvil om å fortsette samarbeidet med Ap og KrF. Tv-sendingen fra valgnatten kan du se her.

— Sp har gjort et historisk godt valg. Vi kommer inn i koalisjonen med Ap og KrF med en helt ny styrke. Da var valget lett. Vi vil heller prege politikken enn å sitte i fire år og hyle i opposisjon, sier Drivenes.

Sp fikk 12,8 prosent av stemmene i Vennesla og fire representanter i kommunestyret. Man må tilbake til 1971 for å finne noe liknende. Da fikk Sp 12,1 prosent.

Det er særlig i Hægeland og Øvrebø Sp gjorde det bra. I Hægeland fikk partiet hele 37 prosent av stemmene.

Her er fordelingen mellom Ap, KrF og Sp:

Plan og økonomiutvalget: KrF tre, Ap to og Sp to representanter

Levekårutvalget: KrF tre, Sp én og Ap to representanter. KrF får lederen, Sp nestlederen.

Bygg og miljøutvalget: KrF to, Sp to og Ap tre representanter. Ap får lederen, Sp nestlederen.

Eivind Drivenes blir dessuten leder for valgkomité for råd og utvalg.

De tre flertallspartiene er ikke ferdige med å plassere personer inn i utvalgene. Det vil de komme tilbake til. Opposisjonen skal nå i gang med sine forhandlinger om fordeling av sine plasser.

Felles budsjett

Ap, KrF og Sp er som før enige om å legge fram felles budsjettforslag hvert år. Utover det har de ingen formelle avtaler om politisk samarbeid.

Og sånn for ordens skyld: Flertallspartiene er enige om at Berit Kittelsen (Ap) blir varaordfører og at Torhild Bransdal (KrF) blir ordfører.

  • De sa de ønsket å være rause. Dette vitner ikke om raushet.