— Med 22.000 innbyggere er Grimstad store nok til å kunne tilby innbyggerne gode tjenester på alle områder. Nå slipper vi også en svært arbeidskrevende prosess som det vil være å slå seg sammen med andre kommuner, sier ordfører Hans Antonsen.

Ordføreren i Grimstad lanserte så tidlig som i januar 2012 forslaget om en storkommune i østre Aust-Agder, der både Grimstad og Arendal skulle inngå. Manglende respons fra akkurat Arendal er en av årsakene til at Grimstad nå velger å gå videre alene.

Tidkrevende

— Vi har brukt mye tid på å vurdere fordeler og ulemper med ulike kommunemodeller. Det var ingen grunn til å vente lengre, og nå slipper også nabokommunene å vente for å se hva Grimstad bestemmer seg for, sier Hans Antonsen.

Det enstemmige vedtaket i kommunestyret i Grimstad gjør også at alternativet med en kommune bestående av Grimstad, Lillesand og Birkenes skrinlegges.

Overrasket i Lillesand

— Jeg ble overrasket over at Grimstad nå har meldt seg ut, men har selvsagt respekt for lokaldemokratiet, sier ordfører Arne Thomassen i Lillesand.

Han tror det nå går mot en sammenslåing av Lillesand og Birkenes, og viser til at innbyggerne i Lillesand ikke klarer å se noen fordeler med å bli en del av Kristiansand.

— Sammen med Birkenes vil vi få en kommune med 16.000 innbyggere, og det vil være tilstrekkelig for å kunne gi innbyggerne våre et godt tjenestetilbud, sier Arne Thomassen.

Tettere samarbeid

Samtidig som politikerne i Grimstad vedtok å beholde dagens kommunegrenser, vedtok de å få et tettere interkommunalt samarbeid med blant andre Arendal.

— Vi har allerede et svært tett samarbeid med Arendal, og jeg ser gjerne at dette kan videreutvikles til for eksempel å få en felles plan- og byggesaksavdeling, sier Hans Antonsen.