— Hva synes du om at sykehuset vurderer å fjerne biblene på pasientrommene?

— Det er avhengig av begrunnelsen. Vi har i Norge en lang tradisjon med bibler både på sykehus, hoteller og andre steder. Ingen blir tvunget til å lese en bibel. Samtidig slo Stålsett-utvalget fast at vi lever i et livssynåpent samfunn. Dermed er dette kravet om å fjerne biblene en interessant problemstilling, sier Reinertsen til Fædrelandsvennen.

Åndelige behov

Han mener altså at sykehuset også har et ansvar for pasientenes åndelige behov. Tilgang på litteratur kan være en måte å dekke det på. Hvordan det gjøres konkret vil han ikke gi noe klart råd om. Men han mener sykehuset må skaffe pasientene den relevante religiøse litteraturen de trenger under oppholdet — innen rimelighetens grenser.- Men samtidig vil jeg si at når vi lever i det livssynåpne samfunnet, så må man tåle å bli utsatt for forskjellige religiøse uttrykk. Man kan ikke bare kreve dem fjernet, sier biskopen.

Umulig

- Er det en forskjellsbehandling av kristne når bare bibelen er tilgjengelig?

— Det er en umulig oppgave å ha tilgjengelig litteratur fra all verdens religioner. Men jeg synes det er naturlig at de store religionene er representert. For eksempel kan Koranen være tilgjengelig, sier biskopen.

— Hva tenker du om han som føler seg støtt?

— Alle må behandles med respekt, men vi må også tåle å se at noen andre mener noe annet enn det vi selv mener, sier Reinertsen.

Viktig

- Hva vil du som biskop råde sykehuset til?

— De må behandle brevet på en seriøs måte, og gi et ordentlig svar. Om den religiøse litteraturen skal ligge på pasientrom eller vaktrom synes jeg sykehuset skal få vurdere. Det er viktig at sykehusledelsen drøfter hvordan pasientens åndelige behov skal dekkes.

Kristen tradisjon

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), har ikke noe personlige i mot at det ligger bibler på pasientrommene ved Sørlandet sykehus. Foto: Torstein Øen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) ønsker å være varsom med å fortelle sykehuset hva som er riktig, men sier følgende:— Jeg har ikke noe personlig i mot at bibelen står der.

- Forstår du at noen kan bli provosert?

— Vi lever i et stadig mer multireligiøst samfunn, og det må vi alle forholde oss til. Jeg tenker at Norge har en lang, kristen tradisjon, og jeg lurer på om vi er kommet så langt at vi skal gå helt bort fra denne, eller om vi skal la en religion ha forrett, sier Kristiansen.

Han trekker fram det faktum at regjeringen har fastslått at det i skolens undervisning skal være mer enn halvparten av tiden viet til kristendommen.

— Vi kan ikke ta alle mulige hensyn i dette landet, sier han.