OSLO: – Vi bruker handlingsrommet der vårt ansvar er størst, å sikre at det fellesskapet som alle er avhengige av fungerer. Det skjer innenfor ansvarlige budsjettrammer, sa Halvorsen.

Bruken av oljepengene er uendret, men prioriteringene er annerledes.

– Når vi prioriterer skole, omsorg og rettferdig fordeling opp, prioriterer vi skattelettelser ned. Skattelettelsene for neste år avlyses, og vi øker skatte— og avgiftsnivået i forhold til i år med om lag tre milliarder kroner, slo hun fast.

Finansministeren konstaterte at norsk økonomi er god og at hun forventer solid vekst neste år. Halvorsen sa at regjeringens forslag til budsjettendringer demper veksten i privat forbruk noe, mens veksten i offentlig forbruk øker.

Regjeringen ønsker at alle husstander og virksomheter i landet skal ha tilgang til et framtidsrettet bredbåndsnett til rimelige og likeverdige vilkår.

I tilleggsforslaget er det for 2006 tatt inn en økning på 3 millioner kroner over Samferdselsdepartementets budsjett.

– Regjeringen har som mål at alle husstander og virksomheter i hele landet skal ha tilgang til et framtidsrettet bredbåndsnett til rimelige og likeverdige vilkår. Vi vil sette inn nye tiltak for å oppnå en reell digital allemannsrett, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Økningen skal dekke utgifter til kartlegging av behov og forberedelser til tiltak for å gi flere mulighet til å ta i bruk bredbånd.

– Om lag 95 prosent av norske husstander vil ha tilbud om bredbånd innen utgangen av 2005. Norge er blant de fremste i verden når det gjelder bredbåndsdekning og antall som har anskaffet bredbånd. Likevel står det fortsatt igjen arbeid før det blir meningsfylt å snakke om digital allemannsrett også i de deler av landet der det er mest krevende å bygge ut, sier Navarsete. (©NTB)