OSLO: – Hovedprioriteringene er økte inntekter til kommunesektoren, redusert foreldrebetaling i barnehagene, økte bevilgninger til å bekjempe fattigdom og flere arbeidsmarkedstiltak, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Kommunenes frie inntekter skal øke med 300 millioner mer enn hva regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen. Til sammen skal kommunene få 5,7 milliarder kroner mer å rutte med. I budsjettforslaget understrekes det at det skal gi økt handlefrihet til å løse viktige velferdsoppgaver og utfordringer på skolesektoren.

Økte skatter

Omfordelingen skal i hovedsak skje gjennom økte skatter og avgifter. Skattelettelsene Bondevik-regjeringen foreslo trekkes tilbake, og tillegg skal skatte— og avgiftene økes med 3 milliarder i forhold til dagens nivå. Til sammen dreier det seg om 6,4 milliarder kroner.

På Soria Moria varslet regjeringen at den i kommende stortingsperiode vil videreføre det samlede skatte- og avgiftsnivået fra 2004. En stor del av dette tas allerede i neste års budsjett.

Det innføres utbytteskatt og skatten på formue og arv økes. Ifølge regjeringen vil personer med bruttoinntekt under 1 million kroner i gjennomsnitt få uendret skatt eller en relativt moderat skattelettelse i forhold til 2005, mens personer med mer enn 1 millioner kroner i bruttoinntekt i gjennomsnitt får en skatteskjerpelse på over 40.000 kroner.

Regjeringen foreslår å redusere lettelsene i toppskatten og minstefradraget med 3,6 milliarder kroner sammenlignet med forslaget fra Bondevik-regjeringen. Øvre grense for minstefradrag økes til 61.100 kroner, mens den forrige regjeringen ønsket å øke den til 63.700. Innslagspunktet for toppskatt i øvre klasse reduseres til 750.000 kroner.

Men forslaget om å øke matmomsen fra 11 til 13 prosent beholdes. Forslaget om å avvikle grunnavgiften på engangsemballasje trekkes tilbake og det er samme gjøres med forslaget om avvikle sjokoladeavgiften, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir som i dag.

Makspris

Maksimalprisen for en heltids barnehageplass reduseres til 2.250 kroner per måned fra 1. januar 2006 i tråd med løftene fra Soria Moria. Bevilgningene til barnehager økes med 1,3 milliarder kroner.

Samtidig reduseres kontantstøtteordningen ved at den ikke utbetales den måneden barnet fyller tre år og satsen reduseres med nær 10 prosent.

Tilskuddene til blant annet friskoler og til gjennomføring av nasjonale prøver foreslås også redusert.

Bevilgningene for å styrke innsatsen mot fattigdom øker med 500 millioner kroner. Det skal bevilges 270 millioner mer til arbeidsmarkedstiltak. Egenandelstak II foreslås satt ned fra 3.500 kroner til 2.500 kroner.

I likhet med Bondevik-regjeringens budsjettforslag er også dette budsjettet gjort opp med et strukturelt oljekorrigert underskudd på 65,9 milliarder kroner. Det er vel 13 milliarder kroner mer enn forventet avkastning av oljefondet. (©NTB)