LILLESTRØM: — God miljøpolitikk er god næringspolitikk, sa Alf Holmelid til SVs landsmøte. To ganger har han vært på talerstolen og snakket om næringspolitikk. Han har vært en av forfatterne til kapittelet om næringslivspolitikk i SVs nye arbeidsprogram, som skal vedtas denne helgen. Holmelid er stortingsrepresentant fra Vest-Agder og toppkandidat til årets valg.

Pilotanlegg

— Vi har snakket om dette i 20 år, og tar det som en selvfølge. Nå begynner de andre også å snakke om det, og da må ikke vi glemme det, utdyper Holmelid etter talen sin.

Den sørlandske næringspolitikeren har fått inn i SVs program at de vil satse mer på pilotanlegg hos bedrifter.

— Nå finnes det støtte til forskning, men det finnes lite penger til det neste steget. Derfor ønsker vi nå at det skal gis støtte til fullskalaanlegg, sier Holmelid. Han sier at dette er noe også NHO støtter.

— I tillegg vil vi øke skattefunn-ordningen, opplyser Holmelid. Det er en ordning der bedrifter kan trekke fra utgifter til forskning på skatten. Holmelid mener forskning og nyvinninger kan gi mer miljøvennlige produksjonsmetoder. Blant eksemplene han tidligere har trukket frem er mindre kraftkrevende måter å produsere glassfiber på hos fabrikken på Birkeland, eller den innovative måten Elkem driver solarproduksjon på i Kristiansand.

— Disse grepene er to av våre viktige grep i næringspolitikken. Noen mener SV ikke har næringspolitikk, men det har vi i høyeste grad, sier Holmelid.

Node-støtte

Han trekker frem et utsagn fra Kjell O. Johannessen, leder av den oljerelaterte Node-klyngen på Sørlandet. Johannessen har sagt til Fædrelandsvennen at strenge miljøkrav har bidratt til utviklingen som har plassert norsk boreteknologi i verdenstoppen.

— De strenge miljøkravene fra norske myndigheter kan ha blitt et av våre viktigste konkurransefortrinn. Vi har vært heldige som fikk disse kravene, sa Johannessen.

— Det har skjedd en stille revolusjon som gjør at grønn industri kan være lønnsom på lang sikt, sier Holmelid. Han mener det på kort sikt kan virke dyrere, og at man derfor må ha gode støtteordninger.

— På lang sikt gjør det vårt næringsliv mer konkurransedyktige,