KRISTIANSAND: Etter at den drapsdømte 29-åringen torsdag for andre gang på ni måneder rømte fra psykiatrisk avdeling ved Sørlandet, sier avdelingsleder Vegard Øksendal Haaland følgende til Fædrelandsvennen:

— Personen som er innlagt på psykiatrisk sykehusavdeling, har etter avtale lov til å gå ute på området utenfor sykehuset på egenhånd. Halv åtte i går kveld kom han ikke tilbake til avtalt tid.

— Mannen har rømt en gang før. Hvordan kunne dette skje igjen?

— Risikoen er vurdert til å være i varetatt. I vurderingen av hvilke tiltak som er nødvendige rundt en person for å ivareta sikkerheten og samfunnsvernet har vi tatt hensyn til alle tidligere henvendelser som vi er kjent med. At han har stukket av tidligere, ble tatt hensyn til da det ble bestemt at han skulle få prøve igjen.

- Vurderer dere mannen som farlig?

— Vi har vurdert det som trygt å la ham ha utgang på området alene. Det har blitt bestemt som en følge av den risikovurdering vi har gjort mens han har vært innlagt her. Vi har i den vurderingen tatt hensyn til hans situasjon, kliniske tilstand og all den kunnskapen vi for øvrig har om risikofaktorene.

Etter at mannen rømte forrige gang, innrømmet sykehusledelsen at det var feil å la pasienten gå fri.

- Har lært

- Har dere tatt lærdom fra forrige gang han rømte?

— Vi har tatt lærdom fra forrige gang. Denne gangen er risikovurderingene og begrunnelsene for vurderingen om han skulle få adgang til uteområdet alene journalført. Hele totalvurderingen er beskrevet i pasientens journal.

- Tar dere selvkritikk?

— Som jeg ser det nå, ut i fra de opplysningene jeg kjenner til, kan jeg ikke se at det har skjedd noen brudd på noen rutiner eller på retningslinjer for hvordan vi skal vurdere sikkerhetsrutinene.

Går han på medisiner?

— Det kan jeg ikke uttale meg om. Da beveger vi oss over på taushetsbelagt informasjon.

Fylkeslege skal opprette tilsynssak

anders-wahlstedt.jpg Foto: Lars Hoen

Etter at politidrapsmannen rømte for første gang i fjor 28. mai, ble det opprettet tilsynssak mot Sørlandet sykehus. Fylkeslege Kristian Hagestad pekte da på at avdeling for psykisk helse hadde brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven. Det ble også pekt på brudd på journalføringsplikten. Den gang sa klinikksjef Anders Wahlstedt til Fædrelandsvennen:— Vi tar brevet fra fylkeslegen til etterretning. Nå er saken til gjennomgang på avdelingen hos oss i den klare hensikt at vi skal ta lærdom av det som har skjedd.

Fylkeslege Kristian Hagestad er nå ferierende i utlandet. Assisterende fylkeslege Torhild Hagerup-Jensen sier følgende til Fædrelandsvennen:

— Jeg var ikke kjent med at mannen hadde rømt igjen før du informerte meg om dette. Men det er klart at vi skal opprette en tilsynssak på dette, siden dette har skjedd tidligere. Hva utfallet av saken blir, kan jeg ikke forskuttere. Vi skal innhente journaler og kommentarer fra psykiatrisk avdeling, for å se om man har fulgt godt nok opp manglene fra forrige gang.

- Hva tenker du selv om at mannen nå har rømt igjen, Hagerup Jensen?

— Jeg kan ikke si noe om hva jeg mener her. Vi må nå innhente informasjon fra avdelingen, og det er det ingen grunn til å vente med.

Politiet: - I dialog med sykehuset

austad

Sikkerheten rundt farlige pasienter på sykehuset, som er dømt til behandling etter voldshandlinger, har flere ganger vært et tema i dialogen mellom politi og sykehus. Ikke minst etter at politidrapsmannen rømte forrige gang, og det hele endte i en ny biljakt.Stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt sier følgende til Fædrelandsvennen:

— Selvsagt har vi en dialog med sykehuset om dette nå. Jeg forstår at folk tenker sitt om dette. Men jeg vil ikke kritisere andre institusjoner i media når vi har en pågående dialog om dette. Vi må finne mer ut av omstendighetene rundt rømningen først. Og for vår del er den viktigste oppgaven nå å finne ham og få kontroll på denne personen.