Politibilen fikk skader i sammenstøtet med den stjålne bilen. Foto: Ernest Boswarva

KRISTIANSAND: 29-åringen som er dømt til fengsel for bildrapet på politimannen Børge Ivarsen, var pasient ved psykiatrisk avdeling i Kristiansand da han stakk av. På Lund ranet han til seg en bil, og raste i vill fart mot Arendal.

Nå vil fylkeslegen i Vest-Agder granske Sørlandet sykehus Kristiansand. 29-åringen var ute på en såkalt frigangsordning da han ikke kom tilbake til sykehuset.

— I denne saken har vi bestemt å åpne tilsynssak. Vi sender nå et brev til psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand der vi stiller spørsmål ved hvilke vurderinger som er gjort før disse korte permisjonene hans ble iverksatt, sier assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen til Fædrelandsvennen.

Det er fylkeslegen i Vest-Agder som har tilsyn med forsvarligheten i helsetilbudet i fylket.

- Del av behandling

— I den psykiske helsevernloven er det i hovedsak pasientenes interessert som skal ivaretas. Det gjelder også i denne saken. Denne mannen må få et tilbud som ivaretar ham best, da er han ikke tjent med en episode som denne, sier Hagerup-Jenssen.

Ifølge klinikksjef Anders Walhstedt, var politidrapsmannen underlagt et regime der han fikk lov til å gå fritt inntil 30 minutter på sykehusets område. Han har tidligere kommet tilbake hver gang.— Vi mener det var forsvarlig å la han få frigang som ledd i den medisinske behandlingen, sa klinikksjef Anders Wahlstedt til Fædrelandsvennen i går.

Kan sende saken videre

Hvis fylkeslegen gjennom tilsynet finner at sykehuset har opptrådt i strid med lovens krav til forsvarlighet, vil de kreve at praksisen bedres, og avslutte saken med det. I ytterste konsekvens kan de sende saken over til Statens helsetilsyn som kan gi sykehuset en mer formell reaksjon, eventuelt bort.

— Men burde sykehuset gi denne formen for permisjoner?

— På generelt grunnlag kan jeg si at alle mennesker som er dømt til fengsel eller behandling, med noen unntak, skal forberedes til et liv etterpå. Da er det riktig at man etablerer rutiner med permisjoner, sier Hagerup-Jensen.