TYSK: Hytta til Torbjørn Justnes er en ombygd tyskerbrakke, beliggende få hundre meter fra Tyskland. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Midt på et jorde på Justnes, kloss ved det store byggefeltet Justneshalvøya, ligger Tyskland. Det er et drøyt mål stort og selvforsynt med vann, frukt og gress. Når vi også nevner det ene skuret, er alt egentlig beskrevet av det vi ser i Tyskland på Justnes.

Så må vi skrive litt om det vi ikke ser.

Det er da Torbjørn Justnes er bra å ty til, en lokalhistoriker med oppvekst og hytte i Tysklands nabolag.

Ikke bare det:

Mer tysk

Hytta til Justnes er en ombygd tyskerbrakke, en av totalt 30 som 150 tyskere brukte da de betjente fire store luftvernkanoner under siste verdenskrig.

Men det er ikke derfor frukthagen med dertil hørende bekk, brønn og grenseløse sauer heter Tyskland.

— Navnet er gammelt. Jeg har sett det brukt på kart helt tilbake fra rundt 1850. Hvordan eller hvorfor det i sin tid kom, aner jeg ikke, erkjenner Torbjørn Justnes.

Tyskland med eple- og pæretrærne tilhører en gård noen hundre meter unna.

Der, ja

Du kan spytte ned på Tyskland når du står lengst nordøst i det nye boligfeltet på Justneshalvøya. Og du kan se frukten, når den tid kommer, når du går langs den nylig anlagte stien gjennom Tyskland ned mot badeplassen Fyllinga i Justnessundet.

Men husk ikke å rappe frukt.

PS: Egentlig trodde vi alle utenlandske stedsnavn på Sørlandet nå var nevnt. Derfor hadde vi planer om å avslutte serien. Men tipsene fortsetter å komme. Dermed fortsetter vi med å skrive.