KRISTIANSAND: I dag kan prester velsigne, men ikke vie homofile par. Åpen Kirkegruppe, et fellesskap for lesbiske og homofile, har registrertnorske prester som vil velsigne borgelig inngåtte ekteskap. Totalt 153 prester er registret. Bjarte Leer-Salvesen er en av dem som vil velsigne homoekteskap i Agder.

Vil vie homofile

— Dersom jeg vier et homofilt par vil dessverre ekteskapet ikke være gyldig. Jeg ønsker at Den norske kirke lager en liturgi som gjør det mulig for meg som prest å vie likekjønnede par. Gjennom ekteskapsloven har de rett til å gifte seg, og Kirken bør være på samme linje, sier han.

Åtte av tolv biskoper er positive til kirkelig vielse av homofile. Fire er i mot. Som et kompromissforslag har de åtte biskopene foreslått å utarbeide en forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte likekjønnede ekteskap. Leer-Salvesen forstår forslaget, men er likevel skuffet.— Det er gledelig at åtte av tolv biskoper ønsker å vie homofile og lesbiske, og det er bra at de lytter til mindretallet. Samtidig forstår jeg ikke at mindretallet får så mye gjennomslag. Likekjønnede par blir ofret til fordel for Kirkens enhet. Jeg skulle derfor ønske at de åtte biskopene kjørte en tøffere linje.

- Samlende løsning

Biskopene mener at samholdet i kirken er satt på en alvorlig prøve. " Dette krever at vi som kirke finner en løsning som kan virke mest mulig samlende ", skriver de i sin uttalelse.

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, forstår skuffelsen over uttalelsen, men påpeker at forslaget er et riktig skritt på veien.

— I dag må prester utarbeide liturgi selv når de vier homofile. Forslaget vårt er et skritt på veien ut av den uverdige situasjonen mange homofile opplever i dag, sier Jørgensen og påpeker ar det er første gang så mange biskoper stiller seg positive til kirkelig vielse av homofile.

- Handler ikke om barn

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen at prest Øivind Benestad vil vurdere å melde seg ut av Kirken dersom kirkelig vielse av homofile tillates. Han mener at velsignelse av homofile ekteskap er en velsignelse av planlagt morløshet og farløshet. Bjarte Leer-Salvesen er ikke enig i argumentasjonen.

— Homofile og lesbiske blir ofte satt opp mot barn på en utidig måte. Debatten om adopsjon, og donasjon er en annen, og minst like viktig debatt.Geir Wiknes, leder i Åpen Kirkegruppe, er enig.

— Kirken har ikke lagt seg opp i menneskers fertilitet på lang tid. Dette handler ikke om barn, men om kjærligheten mellom to mennesker.

- Diskriminerende

Leer-Salvesen mener at dagens praksis er diskriminerende, og synes at det er en selvfølge at homofile og lesbiske skal ha samme rettigheter i kirken som heterofile.

— Det er viktig å feire kjærligheten mellom to mennesker. Når to mennesker ønsker å love hverandre troskap bør Kirken medvirke til det.

Han har ennå ikke fått anledning til å velsigne likekjønnede ekteskap, men håper at homofile og lesbiske vil føle seg velkomne hos Bymisjonen.

— Kirken er for lite inkluderende.

Kirkemakt

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener at det er statens ansvar å tilrettelegge for en tros- og livssynspolitikk som ikke diskriminerer.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

— Sivil ekteskapsinngåelse bør være den generelle ordningen for alle, for det vil i størst grad verne mot diskriminering. Når det er sagt, mener jeg kirken er for lite inkluderende når det gjelder for eksempel homofil ekteskapsinngåelse, ansettelse av kvinnelige prester og homofile prester. Vi ser en positiv utvikling i kirken, men den er kommet altfor kort.Ørstavik vil utfordre kirken til å jobbe for å være en inkluderende ikke-diskriminerende folkekirke.

— Religion er viktig i folk liv, og det ligger mye makt i kirken. Den må forvaltes med omhu.