FARSUND: I morgen starter saken i Lister tingrett.

En sen septemberkveld i fjor høst ble serveringsstedet Pitstop i Lyngdal ranet. Den kvinnelige ekspeditøren ble presset ned på gulvet og armene ble tapet fast.

LES OGSÅ: Disse har vært i politiets søkelys

De maskerte ranerne skal deretter ha tatt kvinnen inn på et toalett, hvor anklene hennes ble tapet fast. De tre ranerne fikk med seg rundt 5000 kroner fra det svært brutale ranet.

Truet til å gjennomføre ran

Noen uker senere skal de to hovedtiltalte ha truet en annen av de tiltalte med vold hvis han ikke utførte ran. Den 20 år gamle mannen ble utstyrt med sykkel, finlandshette, klær og oppvaskhansker før han ranet Snadderkiosken. Utbyttet ble rundt 7000 kroner og noe tobakk.

En oktobernatt skal to av de tiltalte mennene ha utstyrt seg med pistol og jernstang før de tvang en bussjåfør til å gi fra seg 6000 kroner. Da ranerne hadde fått tak i pengene skal sjåføren ha blitt bundet fast til en stolpe. Også ved dette ranet opptrådte ranerne maskert.

– Dette er jo grove ran som politiet har sett veldig alvorlig på. Det er blant de største sakene de siste årene, sier Øystein Grytten, som har vært etterforskningsleder hos politiet for ranene.

Politi fra felles krimenhet, Lyngdal, Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Mandal og Kristiansand har deltatt i den omfattende aksjonen mot det kriminelle miljøet i regionen. Foruten saken som nå kommer opp for retten, har aksjonen ført til reaksjoner for mindre alvorlige saker.

LES OGSÅ: Disse har vært i politiets søkelys

Omfattende sak

Foruten ranssakene mener statsadvokat Jostein Johannessen at alle de fire tiltalte, som alle er i aldersgruppen 18 til 21 år, er ansvarlig for annen kriminalitet. Ulovlige våpenkjøp, våpentrussel, narkotika og hærverk er blant de andre tiltalepunktene.

Det er satt av seks dager til forhandlingene i Lister tingrett. Statsadvokaten har berammet 24 vitner. Ifølge statsadvokaten kunne saken mot én av de tiltalte ha blitt fremmet som en tilståelsessak, men av hensyn til saken skjer ikke det.

– Jeg har tatt ut en tiltalte som jeg mener holder til domfellelse, men min oppgave er ikke å dømme. Det er rettens jobb, sier statsadvokat Johannessen.

(Les mer om de involverte ved å klikke på grafikken)