KRISTIANSAND: — Ja, vi skal være klar til å presse på, sier distrikssjef ved Statens Vegvesen Region Sør, Johan Mjaaland , til fvn.no.

Med fjorårets snøkaos friskt i minne tar Statens Vegvesen sine forholdsregler etter at flere meteorologer i dag har advart mot det som kan resultere i et nytt snøkaos på veiene dersom snøværet som er meldt til helgen slår til.

Lastebilsjåfører som ankommer Kristiansand med ferjen fra Danmark kan ifølge Mjaaland vente seg "en tung kjetting- og dekkontroll".

Kan vente telefon i morgen

Han har i dag forberedt de ansatte om at de må være klare til å stille opp tidlig på ferjen når snøværet kommer. Allerede i morgen kan flere av entrepenørene vente telefon fra distrikssjefen om at de må stille på jobb.

— Vi avventer en dag for å se på de mer detaljerte værmeldingene og tar deretter kontakt med entrepenørene, slik at de er klare og forberedt.

Mjaaland mener at nettverket deres er bedre og at Statens Vegvesen nå er så forberedt som de kan være under de værforhold og kjøreforhold som måtte oppstå.

- Bedre forberedt

  • Vi skal være bedre forberedt i år enn i fjor. Entrepenørene har en større og tilgjengelig vinterpark, og vi kan kalle inn mannskap på kortere tid, sier Mjaaland til fvn.no.

Det er ikke gjort noen endringer i regelverket fra ifjor til tross for at Statens Vegvesen ønsker et vinterdekkpåbud.

— Det er en tung sak å kjøre igjennom i EU, så det vi må gjøre er å være på brygga og sjekke lastebilene når de kommer, sier Mjaaland.

Er ikke lastebilene tilstrekkelig skodd for veiføret, vil de bli nektet å kjøre videre.

VIL UNNGÅ KAOS: Statens Vegvesen og UP ønsker å unngå trafikkfarlige situasjoner som følge av at lastebilene ikke er skodd etter forholdene.

Bytt dekk nå!

Han oppfordrer nå bilister om å ta sine forholdsregler.

— Hvis det fremdeles er folk som kjører sommerdekk, som jeg frykter, bør de parkere bilen sin eller få byttet til vinterdekk nå.

Bilister bør også vurdere andre fremkomstmidler.

  • Er det vanskelig i kjøre, parkere eller ta seg fram, så la bilen stå, oppfordrer Mjaaland.

Han mener at mye av problemet for brøytemannskapet er biler som blir stående i veien.

— De blir stående sånn at de belaster veinettet og dermed hindrer brøyting, sier Mjaaland.

Vil prioritere bussen

Statens Vegvesen kommer også til å prioritere flere busstraseer slik at bussen er sikret å kunne gå på utvalgte strekninger dersom snøen nå skal falle i bøtter og spann.

— Bussen kan håndtere mye mennesker på kort tid og er derfor viktig å prioritere, sier Mjaaland.