— Jeg var aldri i tvil om at jeg ville søke, sier Aase Hørsdal, og røper at hun har gått og ventet litt på at stillingen skulle bli ledig.

Det er nemlig noen år siden avtroppende parksjef, Svein Ole Breland, begynte å snakke om at tiden var moden. Men for noen planter tar modningen litt lenger tid.

4. mai blir han 70 år, og 1. mai tar den 49 år gamle frolendingen over posisjonen han har hatt de siste 22 årene.

Landskapspresidenten

50 ansatte i Sørlandets eneste parkvesen får ny sjef.

— Jeg sa til teknisk direktør at vi måtte ansette en landskapsarkitekt, selv om jeg egentlig ikke har noe med det. Men jeg mener det er viktig med vidsyn på mange ting innenfor det grønne feltet: Park, blomster, landbruk, naturforvaltning, nevner landskapsarkitekt Breland.

Og landskapsarkitekt fant de, til gagns. Fra 2014 har Aase Hørsdal hatt vervet som president for Norske Landskapsarkitekters forening.

— Jeg er veldig utadvendt og positiv, liker kreativitet og folk som står på, yter og er ivrige. Men jeg kan også være klar og tydelig hvis det behøves, forteller den påtroppende parksjefen.

Aase Hørsdal har blant annet ledet planleggingen av uteområdene på Tangen. Foto: Reidar Kollstad

Ledet Tangen-planleggingenSiden 1993 har hun jobbet i Kristiansand; fra 1998 til 2011 som gründer, medeier og daglig leder for Grønn Strek AS.

Deretter ble Grønn Strek kjøpt opp av selskapet Rambøll, der hun ble teamleder for landskaps— og plangruppa med arbeidssted både i Kristiansand og Arendal.

Tangen har blitt et foregangsprosjekt som jeg har reist Norge rundt for å fortelle om.

Frolendingen er mer lokalkjent enn kristiansandere flest.

- Jeg kjenner Kristiansand veldig godt og har jobbet med alt fra detaljprosjekter til overordnede planer. Jeg har blant annet hatt ansvar for uteområdene til hele den nye bebyggelsen på Tangen, i tett samarbeid med parkvesenet. Tangen har blitt et foregangsprosjekt som jeg har reist Norge rundt for å fortelle om, sier 49-åringen.

Å forvalte Kristiansands mange grønne lunger blir jobb nummer én, samt å kjempe for uteområder med kvalitet når innbyggertallet i Kvadraturen med tiden skal økes til 15.000. ## Nytt system for lekeplasser

Aase Hørsdal ser ikke behov for å luke ugress i kommunens grønne etat, sier tvert imot at deres fremoverlente posisjon og viden kjente grønne profil var hovedårsak til at hun søkte jobben.

Det er ikke sikkert bomiljøet blir bedre av å legge lekeplassen midt blant bebyggelsen.

Men noen retningslinjer kan hun tenke seg å endre på. Kristiansand har i dag 720 sandlekeplasser over hele kommunen. Noen steder er de plassert mellom blokker med eldre beboere.

Slik blir første byggetrinn i Amalienborg Aveny, som omfatter 50 av totalt 146 boliger. Foto: 3D FUNDAMENT KOMMUNIKASJON

På Amalienborg Aveny i Vågsbygd har Hørsdal vunnet gehør for å anlegge sosiale møteplasser med platting, benker og bord, og plassere lekeapparater et annet sted i nærheten. — Det er ikke sikkert bomiljøet blir bedre av å legge lekeplassen midt blant bebyggelsen, der det heller bør være et grønt samlingspunkt med sosialt liv, sier den nye parksjefen.

Privat har tobarnsmoren de siste ti årene bodd og drevet familiegården i Froland, med 8000 mål skog og jaktrettigheter. Fingrene har et grønnskjær, men noe ihuga hagemenneske er hun ikke:

— For all del; jeg har masse blomster i hagen. Men også ugress.

- Faglig dyktig og kjenner byen

Teknisk direktør trekker fram ledererfaring og samarbeidsevner som viktige premisser for ansettelsen. 11 eksterne kandidater ønsket jobben.

Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune. Foto: Arkivfoto

— Hun er erfaren og har drevet sin egen virksomhet i mange år. Hun har også jobbet mye i Kristiansand med mange saker, blant annet for oss i kommunen. Hun er faglig dyktig og kjenner byen vår, påpeker Ragnar Evensen.Hørsdal har også vært nær kollega med plan- og bygningssjef Venke Moe gjennom sin karriere i det private; en periode var begge partnere i SMS Arkitekter.

— Jeg prøvde å få ansatt henne i parkvesenet for mange år siden, uten å lykkes. Hun kommer til å gli rett inn i miljøet, fastslår avtroppende parksjef Svein Ole Breland, som mandag - på dagen - rundet 37 år i parkvesenets tjeneste.