Dette er plakaten som ble tatt ned fra en stolpe ved Vennesla kirke. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Dette er en kopi av plakatene som i helga har hengt rundt i Vennesla. Torhild Bransdal sier slikt ikke kan aksepteres. Hun står fram fordi hun mener åpenhet er den bester medisin mot hets og mobbing. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Selvsagt går slikt inn på meg. Det er ikke hyggelig å vite at dette budskapet henger rundt på stolper i den bygda hvor jeg er ordfører, sier Bransdal til Fædrelandsvennen.

Jeg er bare et menneske. Jeg mister ikke nattesøvnen av dette, men selvfølgelig kjenner jeg slik grov mobbing og trakassering innvendig.

Dette er plakaten som ble tatt ned fra en stolpe ved Vennesla kirke. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Hun er Norges lengst-sittende kvinnelige ordfører og dermed en av landets mest populære ordførere. Hun har styrt Vennesla siden 1999.Bransdal feiret 60-årsdagen sin i helga. Hun hadde ikke ventet at hun første arbeidsdag etterpå måtte forholde seg til personlig sjikane.

Flere plakater

Det var en partifelle som mandag informerte henne om plakatene som er hengt opp i bygda. Han hadde tatt den ned fra en stolpe ved parkeringsplassen ved Vennesla kirke søndag formiddag. Mandag ble det funnet flere plakater, blant annet nord i Gågata og i Tvidøblane.

Bransdal står fram med historien fordi hun tror åpenhet er den beste medisin mot både nettroll og andre former for hets.

— Jeg er bare et menneske. Jeg mister ikke nattesøvnen av dette, men selvfølgelig kjenner jeg slik grov mobbing og trakassering innvendig, sier hun.

Hykler fordi hun er overvektig

Plakaten som er hengt opp flere steder i Vennesla viser et radmagert barn. Dette er koblet med et bilde av Torhild Bransdal stående i kommunestyresalen i Vennesla.

Teksten står på engelsk, men oversatt til norsk lyder overskriften:

«Fete mennesker i Vennesla, kan dere være så snille å slutte med å være hyklere.«

Teksten fortsetter under bildene:

«Slutt å påstå at du bryr deg om barn som sulter i Afrika når du spiser som en gris! Spis mindre og doner pengene du sparer til reclaimkids.org«

Reclaimkids er en organisasjon som ble stiftet i Ohio i USA i 2005 av pastorekteparet Bonnie og David Ward. Formålet er å hjelpe barn og familier i Vest-Afrika og organisasjonen stiller seg helt uforstående til at de brukes i en hets-kampanje i Vennesla i Norge (se lenger nede i saken).

Frykter politisk angrep

Bransdal frykter at hun er utsatt for et ondsinnet politisk angrep siden hun har snakket varmt for å ta i mot flere flyktninger og siden hun representerer et parti som prioriterer bistand høyt.

Les også:

Les også:

— Det er nesten så jeg heller håper dette er en forstyrret person. Hvis det er en bevisst politisk ytring fra en eller flere som vil redusere innvandring eller bistand, er det helt forferdelig, sier hun.

Inviterer hetserne

Bransdal sa mandag formiddag til oss at hun ikke ville politianmelde plakatene. Hun trodde ikke det ville føre til noe. Mandag kveld sier hun til NRK at hun vurderer politianmeldelse likevel.

— Jeg inviterer de som står bak til å komme til mitt kontor. Da kan de si hva de mener om meg, og jeg fortelle at man ikke oppnår noe i politikken ved å tråkke på andre, sier hun.

Bransdal mener en god regel i all offentlig debatt er å sensurere seg. Man bør ikke si noe som man ikke våger ta opp direkte ansikt til ansikt.

Som kvinne

Bransdal mener politikere og kjente personer stadig opplever mer trusler og hets, og hun minner om at kvinner er ekstra utsatt.

— En mann er bare kraftig, kvinners utseende kan visst hetses mye mer. Jeg vet jeg er overvektig, men det har altså ikke noe med politikken min å gjøre, sier Torhild Bransdal.

Sjokkert styreleder i USA

President i Reclaimkids, Clyde Fox, reagerer sterkt på at hans organisasjon blandes inn i en hets-kampanje i Norge.

— Dette er ikke til å tro, og det er veldig alvorlig. Vi har ingenting med dette å gjøre, sier Fox til Fædrelandsvennen fra Massillon Ohio

Han synes det er trist at mennesker kan lage slike plakater.

— Jeg håper dere kommer til bunns i denne saken. Reclaimkids trekkes helt uforskyldt inn i denne, men enda verre er jo dette for ordføreren deres i Vennesla, sier Fox.

Når han hører teksten på plakatene som er hengt opp, reagerer han med avsky og sjokk.

— Vi er en kristen organisasjon som hjelper mennesker i Afrika. Vi vil aldri bruke slike virkemidler som dette. Jeg sliter med vekta selv. Jeg godtar ikke at det gjør meg mindre oppriktig i mitt hjelpearbeid, sier han.

To av tre politikere plages

Regiondirektør Jan Inge Tungesvik i KS Agder sier hets og sjikane oftere og oftere er tema blant politikere.

— Vi har ikke noen undersøkelse som viser at omfanget at hets og mobbing øker mot folkevalgte på lokalt plan. Likevel er det grunn til å tro at så kan være tilfelle, sier han.

KS er kommunenes interesseorganisasjon.

I 2013 gjorde Politihøgskolen en studie av hets og trusler mot rikspolitikere. Den viste at flere enn to av tre rikspolitikere har mottatt uønskede og plagsomme brev. 57 prosent har opplevd at ondsinnet informasjon er formidlet om dem. 27 prosent opplevde trusler om at de selv eller noen i deres nærhet skulle skades.

— Mitt inntrykk er at politikere er flinke til å bakke hverandre opp og stå sammen når hetsen kommer. Samtidig er det nok tegn som tyder på at trykket øker mot den enkelte. Det har å gjøre med alle de nye, sosiale mediene og kanalene for ytringer som er kommet, sier han.

KS har sett seg nødt til å ha hets og sjikane som tema i sine kurs når folkevalgte læres opp.

— Det står respekt av at Bransdal orker å fronte dette. Hun fortjener stor honnør for det, sier Tungesvik