KRISTIANSAND: — Politiet gjør ofte dette på nattestid for å unngå bomturer. Asylsøkerne har ingen plikt til å holde seg innenfor mottakets fire vegger, og det er kostnadsmessig dyrt dersom dem som skal sendes ut ikke er til stede når politiet kommer, sier UDI-direktør Tormod Stavenes til Fædrelandsvennen.

Det var ved 03.30-tiden natt til mandag at flere biler og sivilkledde politifolk fra Politiets Utlendingsenhet oppsøkte Budget Hotel i Kristiansand. De tok med seg tre asylsøkere som skulle tvangsreturneres.

— Dette har vi holdt på med i alle år, det skjer ofte. Men når det skjer på Budget, som ligger så sentralt, så blir alt mye mer synlig, sier Stavenes.

Har fått avslag

Ifølge UDI-direktøren er det kun et lite fåtall som motsetter seg tvangsreturen.

Tormod Stavenes, UDI-direktør for region sør.

— Tatt i betraktning den mengden personer som blir hentet og sendt ut, så er det veldig sjelden det skjer noe spesielt. Det hender noen forsøker å stikke av, men omfanget er ikke stort, sier han, uten at han sitter med oversikten over hvor mange som er tvangsutsendt den siste tiden.Asylsøkere som har fått avslag på sin søknad, blir normalt gitt en frist på 7-30 dager på å forlate landet frivillig. Når den tiden er gått ut, kan det bli fattet vedtak om tvangsreturnering.

- De er fullt klar over at om de ikke har forlatt landet innen den gitte tiden, kan de bli tvangsutsendt, forklarer Stavenes.

Politiets jobb

Det er politiet som tar seg av hele utsendelsesprosessen, men lederen for mottaket blir varslet en dag i forkant.

— Da blir det avtalt tidspunkt, slik at mottakslederen kan være til stede og peke på hvilken dør vedkommende befinner seg bak. Politiet står for alt det praktiske, sier UDI-direktøren.

- Hva tenker du om måten tvangsreturene blir gjennomført på?

— Man må jo veie kostnadene ved bomturer opp mot kostnadene ved å gjøre det på nattestid, sier Stavenes.

- Skjer av og til

Daglig leder Morten Jørgensen i Link AS, som driver akuttmottaket på Budget, skriver følgende i en sms til Fædrelandsvennen:

— I natt var det 3 uttransporteringer. Det skjer av og til på alle mottak. Det er en del av vanlig mottaksdrift. Noen får opphold i Norge, mens noen må reise. Det skjer ikke hver natt, og det er knyttet til saksbehandlingen til UDI og PU.