KRISTIANSAND: I 2015 kom det 31.000 asylsøkere til Norge. UDI har sagt at det kan komme opp til 60.000 i år, men anslagene spriker enormt.

— Det er umulig å si hvor mange som kommer i år. Vi kan ikke dimensjonere for samme antall som kom i fjor, men vi lyser ut 10.000 ti 12.000 mottaksplasser nå, sier Stavenes.

Tormod Stavenes er leder for UDI region Sør. Foto: Anette Os

Han sier at de har tre mulige mottakstyper: Ordinære asylmottak slik de har vært i mange år, akuttinnkvartering som ble innført i fjor høst og større enheter som brakkebyer, teltleirer og flytende enheter.Les også:

Har kikket på skipet i Kristiansand

— Vi må vurdere større enheter, og har vært og sett på det store flyktningskipet som ligger her nå, sier Stavenes.

Skipet han snakker om, Ocean Gala, ligger fortsatt til kai i Kristiansand etter at det kom 19. februar. Planen var at det skulle videre til Sverige, der det skulle ligge til kai og huse 1790 asylsøkere. Men 27. februar skrev Fædrelandsvennen at skipet blir liggende på ubestemt tid på grunn av uavklarte omstendigheter.

- Så dere kunne ønsket dere et slikt skip om det kom en ny bølge?

— Det er veldig nærliggende og aktuelt, sier Stavenes.

- Krever lite

Seniorrådgiver i UDI, Thor Lund, skyter inn:

— En båt krever svært lite. Den påvirker lokalmiljøet lite i forhold til store brakkeleirer og lignende, og så er det bare å løse fortøyningene og kjøre ut når situasjonen er ferdig.

Flytende løsninger for asylmottak var en stund diskutert i Kristiansand, men skal ikke være aktuelt i denne omgang.

— Vi har vurdert det, men per i dag er det ikke en aktuell løsning. Blant annet fordi det er en nokså dyr løsning, sa Elisabeth Engemyr som koordinerer kommunens flyktningarbeid til Fædrelandsvennen for drøye to uker siden.