Partibarometer- MARS 2016 Aust-Agder.ai

— Vi hadde en fin fremgang ved kommunevalget, og dette viser at vi fortsetter fremgangen. Folk var regjeringstrøtte ved forrige stortingsvalg og ville ha et skifte. Nå ser de at det ikke ble så bra med den nye regjeringen likevel, sier Jon Rolf Næss, ordfører i Bykle og fylkesleder i Aust-Agder Arbeiderparti.

Partiet er klart størst i Aust-Agder, ti prosentpoeng fremfor Høyre. De er også det partiet som ligger nærmest til å ta det siste mandatet ifølge en meningsmåling som Respons har gjort for Fædrelandsvennen.

I så fall vil de få to på Stortinget.

LES OGSÅ:

Stabilt

Høyre er det partiet som går mest tilbake på målingen i forhold til forrige stortingsvalg, men endringen er innenfor feilmarginen. Partiets stortingsrepresentant Svein Harberg velger å tolke resultatene som at partiet holder seg stabilt og ikke har opplevd den regjeringsslitasjen som Ap er så opptatt av.

Svein Harberg (H) Foto: Reidar Kollstad

— Hadde du spurt meg for to år siden, ville jeg nok vært forberedt på en del regjeringsslitasje. Men folk ser at regjeringen gjør en bra jobb og at vi har en statsminister som står med rak rygg og som har evne til å holde de fire partiene samlet, sier Harberg. Han tror det blir avgjørende om partiene klarer å holde sammen gjennom arbeidet med statsbudsjettet.

— Men der tror jeg Ernas styrke som regjeringssjef vil komme fram igjen, sier Harberg.

KrF

Tendensene i de to Agder-fylkene er nokså lik: Ap går fram fra stortingsvalget og kan bli det største partiet i begge fylkene. Da er to representanter fra hvert fylke ikke usannsynlig.

Jon P. Knudsen

Ifølge førsteamanuensis ved UiA, Jon P. Knudsen, er partiet på nasjonalt plan helt avhengige av å kunne vise et troverdig regjeringsalternativ hvis de skal kunne vinne valget.— Hvis partiet ikke klarer å skape et slikt regjeringsalternativ, vil nok det være svært traumatisk for partiet, mener Knudsen.

I Arbeiderpartiet er det mange som mener at KrF er nøkkelen for å få et alternativ til dagens regjering.

— Jeg håper de kan samarbeide med oss. KrF står stort sett for samme samfunnssyn, selv om vi er uenige i noen enkeltsaker. Hvis du ser bort fra de mest konservative i partiet, tror jeg de fleste i KrF mener partiet står nærmere oss enn Høyre, sier Freddy De Ruiter, partiets stortingsrepresentant fra Aust-Agder.

Partibarometer- MARS 2016 Aust-Agder.ai

Skifte

Spenningen i Ap dreier seg ikke bare om hvor store de blir, men også hvem som skal toppe lista.

I Vest-Agder har Kari Henriksen sagt at det ikke er noe som tilsier at hun ikke skal stille igjen. Freddy De Ruiter har bestemt seg for om han vil ta gjenvalg, men vil ikke si hva han har landet på.

Ved forrige valg fikk han lite støtte i første nominasjonsrunde, men ble likevel valgt av nominasjonskomiteen og endte til slutt på topp.

— Det var nok en nokså blandet stemning ved forrige nominasjon, så jeg tror nok mange kunne tenkt seg en ny toppkandidat, sier Jon P. Knudsen.

Ifølge en del partimedlemmer bør den nye listetoppen være Jon Rolf Næss. Han er fra Eydehavn, men bor i Bykle og representerer dermed store deler av fylket.

— Jeg avventer å svare på det til nominasjonskomiteen spør. Jeg har sagt at jeg holder døra på gløtt. Men ordførerjobben tar mye fokus og jeg liker den godt, sier Næss.