Tallene i denne meningsmålingen kunne nesten vært hentet fra en nasjonal måling. Ap er klart størst. Høyre godt over 20 prosent, og Frp om lag på nivået fra sist stortingsvalg.

Sånn sett skiller Aust-Agder seg betydelig fra den målingen for Vest-Agder vi presenterte i helga. Der er det en knallhard kamp mellom Ap og H om å være størst. Og til sammen er det massivt borgerlig flertall.

Men selv om Ap er klart største parti i aust, er ikke alt rosenrødt for partiet.

Over påske møtes utsendinger fra de 15 kommunene til fylkesårsmøte i Arendal. Der har den politiske veteranen og varaordføreren i Iveland, Sig Tove Aasen, varslet «en durabelig debatt». Grunnen er at ledelsen i Aust-Agder Ap vil legge debatten om en fylkessammenslåing død.

Ett Agder er en vanskelig sak for Ap i Aust-Agder. Den mobiliserer velgere for partiet i og rundt Arendal. Men vest for Grimstad og oppover hele Setesdal er det en tapersak. Og det er ingenting som tyder på at saken vil miste aktualitet i tiden fram mot valget neste høst. Tvert imot. Over påske skal regjeringen foreslå nye oppgaver til fylkene. Og neste år skal etter planen den store debatten om fylkessammenslåing starte.

Frp har ikke råd til å miste mange prosentpoengene før de kan miste mandatet til et stort Ap.

Da kan viktige stemmer for Aust-Agder Ap gå tapt. Trøsten for Ap er at fylkessammenslåingssaken går tvers gjennom de fleste partiene. Men det vil være ekstra sterkt fokus på fylkets største, som også har fylkesordføreren.

Ekstra spennende blir det å følge Ap i Aust-Agder fremover fordi Freddy de Ruiter hittil ikke har villet svare på om han ønsker gjenvalg til Stortinget. Takker han nei, blir ett sikkert mandat ledig. I en heldig stund kan Ap til og med ha mulighet til to på Tinget.

Ifølge denne målingen sitter Svein Harberg (H) trygt. På grunn av fremgangen er også Ingebjørg Godskesens plass relativt sikker. Men Frp har ikke råd til å miste mange prosentpoengene før de kan miste mandatet til et stort Ap.

For KrF og Kjell Ingolf Ropstad er denne målingen dårlig nytt. Partiets tilbakegang fra fylkestingsvalget er større enn feilmarginen. Drøyt 8 prosents oppslutning er knapt mer enn det Senterpartiet oppnådde i Aust-Agder ved valget sist høst. KrF har langt større ambisjoner enn det.

Så må det også minnes om at Ropstads plass på Stortinget uansett er svært utsatt. Han er inne på utjevningsmandat. Det er et resultat av KrFs oppslutning på landsplan og fordelingen av de direktemandatene partiet får inn. Men for å beholde flest mulig utjevningsmandater, er hver tidels oppslutning på landsplan viktig. Og dermed oppslutningen i Ropstads eget fylke.