— Åja, dette er en levende idé, selv om ikke den blir realisert nå, sier Signe Kristiansen, som fulgte torsdagens debatt i kommunestyret i Søgne med stor interesse.

Kapellforkjemperne Signe Kristiansen og Ingrid Juell Moe fulgte debatten om kapellet med stor interesse. De tror Sverre Fehns bygg vil bli realisert en gang. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Hun er en av de som lenge har kjempet for å realisere arkitekt Sverre Fehn sitt bygg på Kapelløya i Ny-Hellesund. Les også:

Før møtet håpet hun politikerne ville gjøre det hun mente er et klokt valg for ettertiden; altså si ja til å utrede mulighetene for å reise kapellet.

Kultur er en veldig fin ting.

Det var det kun sju av de 27 representantene som ønsket, mens flertallet på 20 stemte for å legge bort hele planen.

Resultatet var alt annet enn overraskende, det har hele tiden vært klart at flertallet bestående av Høyre og Frp er imot. Også flere av Arbeiderpartiets representanter stemte imot.

— Verdig punktum

Mindretallet besto blant annet av KrF og SV.

— Dette handler om kommunens omdømme. Å si nei er et kommunalt selvskudd. De gir seg selv et forklaringsproblem for fremtiden, mener Kristiansen.

Les også:

Blant de sju som stemte for å gå videre med kapell-planene var f.v. Allen Eie, Janette Kleivset og Torfinn Kleivset (KrF), samt Tone Pettersen (V). Foto: Janne Birgitte Prestvold

Torfinn Kleivset fra KrF, som talte varmt for å gå videre med planene, var fornøyd med debatten og synes det ble et verdig punktum for saken.Heller ikke han tror siste ord er sagt i saken.

— Det er trist at vi ikke kommer videre med planene nå, men kanskje det bare må ligge i skuffen og modne en stund, sier han.

- Debatt er sunt

Høyres Helge Andresen gjorde det klart at for ham handlet det ikke om et spørsmål for eller imot kapell eller Sverre Fehn.

— Kultur er en veldig fin ting, og skaper debatt. Det er sunt. Spørsmålet her er hvor man vil ha kulturen plassert, mente Andresen, som i alle fall ikke ville ha den på Kapelløya.

Les mer:

Peder Johan Pedersen fra SV hadde motsatt syn:

— Jeg tror en sånn skulptur vil fremheve og berike landskapet, sa han, og roste rapporten fra Backer & Bang, som han i 2010 var med på å bevilge penger til.

— Vi ønsket en mulighetsstudie, en faglig rapport som skulle danne grunnlag for en seriøs og verdig behandling. Det har vi fått, slo Pedersen fast.

Det synet delte ikke Christian Eikeland fra Frp. Han syntes studien som ble presentert for politikerne, minnet mer om en Ikea-katalog.

— Den fremstår som en salgsannonse, med vekt på det estetiske, sa Eikeland.

- Prestisje i saken

Arne Bang mener det er gått prestisje i saken for enkelte av motstanderne. Han mener et kapell ville blitt en helt unik kulturarena for Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Han mente det ville være feil å si ja til kapellet med tanke på alle de private utbyggerne som ikke fikk oppført sine byggverk i skjærgården.Arne Bang, som har laget studien om kapellet, er ikke i tvil om at et slikt bygg ville blitt attraktivt for Søgne.

Les også:

— Det ville blitt en unik og original kulturarena i havgapet, mener Bang, og trekker paralleller til Risør Kammermusikkfestival, Arkivet og Punkt-festivalen.

— Vi snakker om sterke merkevarer som startet i det små, av engasjerte og dedikerte mennesker.

— Hvorfor tror du motstanden mot kapellet i Ny-Hellesund er så stor?

— Mitt inntrykk er at det hos enkelte er gått prestisje i saken, og at den er brukt til posisjonering. Med et nytt politisk regime vil planene bli realisert, det er jeg sikker på vil skje, sier Bang.