— For meg var det egentlig aldri et alternativ bare å være hjemme. Det var et enkelt valg å legge oppkjøringen til Sveits. Det var det jeg hadde suksess med i fjor, sier Tone Wigemyr.

Sjuendekvinnen fra fjorårets langdistanse i VM har dermed valgt en helt annerledes oppladning enn Hans Gunnar Omdal, som utgjør Sørlandets VM-håp i Skottland. Og det til tross for at begge to kun skal delta på langdistansen, som avslutter mesterskapet i Skottland fredag 7. august.— Jeg hadde tre-fire dager på Hovden i starten av forrige uke, men for øvrig synes jeg det er veldig greit å ha utgangspunktet hjemme på Iveland og heller ta noen småturer herfra hvis jeg har lyst. Det kunne vært moro å være i høyden en gang, men det ville vært dumt å prøve det ut i forkant av et VM som er min beste sjanse på år og dag, sier venndølen.

Søkte avkobling

Wigemyr derimot, som søndag reiste ned i lavlandet etter 12 dager i Livigno og Pontresina, måtte til Alpene for å komme i det rette moduset foran mesterskapet som går i lavlandet 31. juli til 7. august.

— Først og fremst reiste jeg hit for å få avkobling. Hjemme i Kristiansand går det lett i samme mønster, men når vi reiser hit til en plass som alle trives, er det lett å trene de mengdene jeg har behov for. Jeg håper også å få effekt av høydetreningen, men det er i så fall mer for bonus å regne, sier 32-åringen.

Landslagstrener Kenneth Buch forteller at o-forbundet ikke har en spesiell strategi foran VM annet enn at løperne skal samle overskudd.

— Øystein Kvaal Østerbø kjører et enda mer omfattende høyderegime enn Tone, men vi har ingen strategi med høydetrening. Flere av løperne våre forbereder seg hjemme, slik Hans Gunnar gjør. Fellesnevneren er å være et sted de kan slappe av og finne overskudd, sier Buch, som arrangerte VM-samling i Skottland for et par uker siden.

- Knirkefritt

Og så langt ser både Wigemyr og Omdal til å ha truffet med oppladningen.

— Oppladningen har gått knirkefritt, sier Wigemyr.

— Jeg kan egentlig ikke komme på noe som ikke har gått etter planen, sier Omdal.

Strategien hans i år har vært å utsette formen slik at han ikke skulle løpe sesongens beste løp på forsommeren, slik han har hatt en tendens til. Gambllingen medførte dårlig formog at han ikke fikk løpe verdenscup i juni.

— Det så ut som jeg sjanset og tapte, men nå kan det se ut som om jeg har sjanset og vunnet, sier 37-åringen etter en sommer hvor formpilen peker oppover.

Satser mot topp seks

Han har to niendeplasser som best i VM. I år drar han fordel av et terreng som minner om det norske.

— Nå er det på tide at jeg får til en ordentlig plassering. Jeg må minst bli bedre enn nummer ni hvis jeg skal være fornøyd, sier Omdal.

— Slik jeg ser det, er Hans Gunnar i rute til å bli blant de seks beste hvis han lykkes. Det kan bli enda bedre, men da er han avhengig av at de andre feiler, sier trener Jarle Ausland.

Målsettingen er ikke helt ulik Wigemyrs.

— Målet er å bli blant de seks beste, sier den tidligere Oddersjaa-løperen.