KRISTIANSAND: Familiefaren var tiltalt for å ha slått, sparket, drapstruet og begrenset bevegelsesfriheten både til sin kone og barn over en periode på 11 år. Mye av volden både mot kone og barn skjedde med familiemedlemmer til stede.

Saken ble rullet opp da politiet ble tilkalt 23. april til familiens hjem. Siden har familiefaren sittet i varetekt.

Kristiansand tingrett beskriver i dommen det retten kaller for et terrorregime over 11 år.

Skrek og slo

"Tiltalte har hatt svært lett for å bli irritert og sint både på kona og barna. Det kunne gjerne være bagateller han hisset seg opp for. Som regel så skrek han da til dem, men det skulle ikke mye til før han kunne gi dem et slag med flat hånd i ansiktet. Dette gjorde fysisk vondt, men den fysiske smerten gikk fort over. Hvorvidt han utøvde mer alvorlig vold som spark og slag med knyttet hånd, var avhengig av hvilket humør han var i.

Det var svært uforutsigbart hva som utløste at tiltalte dyttet, lugget, slo eller sparket kona eller noen av barna. Når tiltalte skrek til familiemedlemmene kunne det starte med svært nedsettende og sjikanerende karakteristikker av den enkelte.

Det kunne gjerne fortsette med trusler om at han skulle slå eller drepe den utsagnene var myntet på. Noen ganger fulgte han opp truslene om vold med slag og spark dersom han ikke fikk det som han ville.

Selv om hver enkelt av de fysiske voldsutøvelsene hver for seg ikke var av de mest alvorlige, har det samlet sett vært vedvarende voldsutøvelse fra tiltaltes side mot kone og barn".

Lang tids terrorregime

Tingretten skriver i forbindelse med straffeutmålingen at de straffbare forholden har pågått over lang tid, 11 år.

"I hele denne perioden har de levd i et trusselregime i deres eget hjem. Tiltalte har kontrollert og begrenset bevegelsesfriheten til sine barn. De har blitt kjørt til og fra skolen og hatt liten mulighet til å pleie vennskap med jevnaldrende utenom skoletiden. Karakteren av volden har i forhold til de enkeltstående krenkelsene ikke vært av de mest alvorlige. Den har imidlertid blitt foretatt jevnlig i svært mange år. Kombinert med trusler om vold og drap har den hatt et stort skadepotensiale av psykisk karakter".

Barna har ikke krevd oppreisningserstatning. I retten ønsket de å få tilbake en far som erkjente det han hadde gjort mot familien og at familien kunne leve normalt igjen.