KRISTIANSAND: Politiet rykket ut til familiens bolig i slutten av april i år. Da ble familiefaren i 50-årene pågrepet, og har siden sittet i varetekt. Han bagatelliserte i retten sin voldsutøvelse, sine drapstrusler og sitt terrorregime som en del av oppdragelsen, og at det var en naturlig og riktig opptreden i pakt med hans egen muslimske kultur. Han erkjente å ha slått den ene datteren og spyttet på sin kone.

Med noen forbehold fortalte han i tingretten at når han kommer ut av fengsel, har han forstått at det ikke er tillatt verken å slå, sparke eller true sine barn.

— Han behandlet oss som soldater under sin kommando. Rent kulturelt var han helt i utakt med den tilværelse vi kom fra, sa datteren. Hun mente at i forhold til oppfatningen av dagens familiekultur i Norge, er faren flere hundre år akterutseilt.

Bestemte kleskoden

Jenta fortalte om en oppvekst i Norge som lite barn med lek og moro.

— Men da vi ble mer jenter, måtte vi holde oss hjemme. Vi fikk ikke gå ut. For å besøke venner, skulket jeg skolen. Han kontrollerte og godkjente vennene, og bestemte hvilke klær vi skulle ha på oss. Han slo oss, han sparket oss. Både meg, mine søsken og min mor, fortalte jenta.

Hasjbruk

Etter hvert oppdaget barna at far hadde noen små, brune kuler i lomma. Han fortalte at det var kommet mus i huset, og at det var musebæsj.

— Det virket litt ekkelt, men senere forsto vi at det var hasj. Hasjbruken økte stadig i omfang. Han røykte en pakke tobakk om dagen. Behovet for rus økte, noe som førte til at vi ikke alltid hadde penger til mat. Men ut med sine venner, skulle han. Det var nok bare en bortforklaring på at han skulle ut for å kjøpe hasj, fortalte datteren i retten.

Da faren ble arrestert og varetektsfengslet, ble familien rådvill.

— Det var tungt og forvirrende. Vi fryktet for hvordan han skulle takle det, og hvordan det ville gå med familien. Vi stilte oss spørsmålet om det blir bedre eller verre etter dette. Jeg ble redd for hva som kan skje med familien når han slipper ut. At han vil skade noen.

Frykter for drap

Bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs:

— Er du redd for noe verre?

— Ja, at han kommer til å drepe noen av oss.

— Hva ønsker du egentlig?

— Å få tilbake en pappa jeg aldri har hatt. At han oppdager at vi har maktet å leve med tilværelsen han har skapt, men ikke kommet ut av. Jeg ønsker ham ikke dømt. Noen erstatning vil jeg heller ikke ha. Jeg håper bare han forstår hvor mye vondt han har gjort mot meg og familien, sa datteren.

Faren var henvist til et annet lokale i rettsbygningen og kunne følge datterens forklaring på video.

Jenta forklarte seg i over to timer i tingretten. Hun fortalte at det minst problematiske var den fysiske volden og smerten den medførte.

— Den smerten forsvant jo ganske raskt. Det var mye verre med alle truslene. De ble hengende i lufta...

Den tiltalte har psykiske problemer, og var i retten opptatt av å få hjelp. Han har startet med terapisamtaler med psykolog, ifølge hans forsvarer, advokat Per Holter Andersen.