KRISTIANSAND: 29-åringen er tidligere dømt for å ha kjørt på og drept politibetjent Børge Ivarsen i Grimstad for et par år siden. Han sonet dom på Åna fengsel, men var fra april innlagt på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus, først i Arendal og senere i Kristiansand.

Etter at fylkesmannen i Vest-Agder ble kjent med at en pasient på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus hadde hatt frigang, og dagen etter ranet til seg en bil, ble det opprettet tilsynssak mot sykehuset.

Det fremgår av brevet fra fylkeslege Kristian Hagestad til sykehuset at det er avdekket brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven. Videre er det påpekt brudd på journalføringsplikten.

Til etterretning

— Vi tar brevet fra fylkeslegen til etterretning. Nå er saken til gjennomgang på avdelingen hos oss i den klare hensikt at vi skal ta lærdom av det som har skjedd, sier klinikksjef Anders Wahlsted ved avdeling for psykisk helse ved Sørlandet sykehus Kristiansand til Fædrelandsvennen.

KRITIKK: Fylkeslege Kristian Hagestad kritiserer Sørlandet sykheus Kristiansand etter at en pasient rømte fra psykiatrisk avdeling. Foto: Lars Hoen

Åna fengsel hadde i forkant av sykehusinnleggelsen pekt på at 29-åringen kunne få tilbud om utgang sammen med personalet, og etter hvert kortere turer på egenhånd, dersom sykehuset vurderte dette som hensiktsmessig.I startfasen på sykehuset hadde 29-åringen utgang med følge. 23. mai ble det gjort endringer i regimet. Fra da av fikk pasienten få uten følge i 30 minutter, to ganger om dagen. Da rømmingen fant sted, var det ikke gjort noen farlighetsvurdering av pasienten fra sykehusets side.

Rømte 28. mai

14. mai ble det avtalt at mannen skulle tilbakeføres til Åna fengsel. Rømmingen skjedde 28. mai, da han på ettermiddagsturen alene ikke kom tilbake til avtalt tid. Dagen etterpå ranet han til seg en bil på Lund og kjørte til Nedenes i Arendal på 21 minutter. Der ble han stoppet av en spikermatte til politiet, samt at politiet torpederte bilen han kjørte slik at mannen ble pågrepet.

Fylkeslege Kristian Hagestad bemerker i sin avgjørelse at det i etterpåklokskapens lys kan stilles spørsmål om hvorfor sykehuset ikke fulgte opp pasienten i tilstrekkelig grad før rømmingen, fordi det var en endring i hans adferd.

En overlege ved psykiatrisk avdeling i Arendal har i et journalnotat lagt til grunn at han i en samtale med en overlege på avdelingen i Kristiansand anførte farlighetsgraden til 29-åringen, og at han var uenig i en endring som var gjort i medisineringen.

Journalene

"Etter vår vurdering inneholdt denne samtalen vesentlig informasjon for vurderingen av en pasient som var ukjent for sterkposten. Denne overlegen kjente pasienten fra lang tilbake", skriver fylkeslegen som tilføyer at overlegen i Kristiansand ikke gjorde noe journalnotat etter denne samtalen som inneholdt refleksjoner rundt valget av en annen behandlingsstrategi enn kollegaen i Arendal anbefalte. Dette har ledet til at fylkeslegen mener at oppfølgingen av pasienten på psykiatrisk avdeling i Kristiansand ikke var i samsvar med kravet til forsvarlighet.

Fylkeslegen bemerker også at det i perioden fra 10. mai til 23. mai ikke er gjort noen journalnotater om pasienten. Journalen er dermed mangelfull.