— Fangen fant sitt snitt til å løpe fra fengselsbetjenten. Han hoppet over en over to meter høy kjøreport og løp ut i Rådhusgata. Fengselsbetjenten forsøkte å ta opp jakten, men mannen forsvant utenfor portene, forteller Harald Tønnesen, daglig leder i Kristiansand fengsel, til Fædrelandsvennen.

Hendelsen skjedde mandag formiddag ved 11-tiden. Politiet ble varslet umiddelbart. Mannen som rømte er domfelt 22 ganger, og sonet nå en dom på elleve måneder for trusler mot to politimenn. Han skulle egentlig løslates i desember.

Politi bevæpnet med automatvåpen aksjonerte ved Åmdal sag i Vennesla etter tips om at den rømte fangen kunne oppholde seg der. Fangen var fortsatt på frifot tirsdag ettermiddag. Foto: Christina Østtveit

— Fangen var med en fengselsbetjent i kjelleren for å hente noen materialer. Det er en tillitsoppgave vi gir enkelte fanger etter de har sonet to tredjedeler av straffen, sier Tønnessen.

Seks måneders straff?

46-åringen kommer fra Lillesand, men har bodd de siste årene i Vennesla. Han har ifølge fengselssjefen fått flere tillitsoppgaver tidligere uten å forsøke noe liknende.

— Dette var veldig dumt gjort av ham. Han risikerer å få inntil seks måneders fengsel i tillegg fordi han rømte, opplyser han.

Kristiansand fengsel skal nå vurdere sine rutiner etter det som har skjedd.

— Det hender noen rømmer fra lukkede fengsler, men det har ikke skjedd ofte i Kristiansand fengsel. Når det skjedde sist har jeg ikke oversikt over, sier Tønnessen.

Væpnet aksjon

Fengselssjefen sier at de ga politiet opplysninger om mannens klesdrakt og mulige oppholdssteder. Tirsdag aksjonerte flere politipatruljer med automatvåpen mot et sagbruk på Samkom i Vennesla - uten resultat.

Her er en politimann fotografert i veien like ved Åmdal sag, hvor politiaksjonen ble gjennomført tirsdag. Foto: Tipser

— Vi fortsetter å lete på adresser hvor mannen har hatt tilhold tidligere. Han må pågripes for å fullføre soningen, sier etterforskningsleder John Tomas Homme ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

Kjenning av politiet

I 2013 ble 46-åringen dømt til elleve måneders fengsel etter å ha truet to politimenn i Tvedestrand med et skytevåpen. Han ble da pågrepet på et loft etter en sju timer lang væpnet aksjon i Risør.

— Han er en kjenning av politiet i forbindelse med både vinning-, narkotika- og voldssaker, forteller Homme.