KRISTIANSAND: — Under fjorårets messe var det mange som kommenterte at det var ulovlig å kjøre vannscooter. Det var mye negativitet. Det er det ingenting av i år. Folk er mye mer positive, sier Rune Nordby som er selger for storimportøren BRP Norway.

Til nå har Nordby og kollegene solgt anslagsvis 1000 scootere i året. Når båtforhandlere setter kursen mot Florida til høsten for å se på neste års modeller, tipper han tallet kommer til å bli høyere.

— Folk har fått med seg at regjeringen har signalisert at scooterne skal behandles på samme måte som andre småbåter. Det gjør selvfølgelig salgsjobben lettere, sier Nordby.

Usikre på regler

Prisen på vannscooterne varierer fra 60.000 til 176.000. Ifølge Nordby er usikkerheten rundt bruken av scooterne størst på sørlandskysten.

— Det er forskjell på hvordan scooterkjørerne behandles fra kommune til kommune. Folk er usikre på hvor det er lov å kjøre. Mange har fått med seg at det vanker bøter. Når usikkerheten rundt dette forsvinner, er Sørlandet et stort marked for oss.

Kunne solgt det dobbelte

Et par båtlengder unna står Tore Låstad fra Båthuset og betjener potensielle kjøpere av båter og scootere.

David Grimstad (t.h.) er på jakt etter en 35 fots Windy. Han er opptatt av detaljene og finishen på drømmebåten. Her diskturer han båt med Bjørn Berge. Foto: Frank Mersland

— Skjærgårdsjeeper og daycruisere som koster mellom 400.000 og 700.000 er nok de mest populære salgsobjektene. I tillegg går vannscootere bra. Bare i går solgte vi tre stykker. Sist uke solgte vi ti stykker totalt. Vi kommer til å selge 70 vannscootere i år, men jeg kunne solgt det dobbelte, mener Låstad.

Øker neste år

Neste år satser han på å importere 100 vannscootere. I mellomtiden forsøker han å bli kvitt så mange båter som mulig av dem som er stilt ut på messa.

— Selger jeg mellom fem og ti båter i løpet av messa og uka som følger, er jeg fornøyd, sier Låstad.

— Går det an å prute?

Arrangøren, Kiwanis Club, regner med mellom 10 og 15.000 besøkende til båtmessen i løpet av helgen. Foto: Frank Mersland

— Ja, vi har jo messepris. Vi prøver uansett å selge til en pris som både vi og kjøper er fornøyd med.- Er det noen som kjøper uten å prute?

— Ja, faktisk. Men jeg skulle ønske det var flere, sier Låstad med et smil.

Kikker etter bruktbåt

De fleste båtene på årets båtmesse koster mellom 100.000 kroner og et par millioner. Mellom salgsplakater og ivrige selgere, ligger det også noen bruktbåter langs flytebryggene i gjestehavna.

Øyvind Andresen (på båten) fra Søgne har leid seg inn på Kristiansand båtmesse for å selge båten sin. Jon Lied er på utkikk etter båt i denne størrelsen og venter bare på å komme over den rette båten til den rette prisen. Foto: Frank Mersland

— Jeg har hatt et par interessenter om bord allerede, sier Øyvind Andresen fra Søgne.Han prøver å finne ny eier til en Viking 28 med 260 hestekrefter under dørken. En stavangermann har allerede meldt sin interesse etter å ha sett båten på Finn, men Andresen vil prøve å få 165.000 kroner for båten.

— Du vet, vi har hatt båt siden 1977. Før fikk en alltid igjen pengene når en solgte bruktbåt, men markedet har blitt dårligere de siste årene, sier Andresen.

Båten ble kjøpt for 300.000 kroner for ti år siden. Nå vil eieren ha drøyt halvparten tilbake.

— Vi har hytte på Hovden. Venner vi var på sjøen med tidligere har solgt båten. Alt har sin tid. Hvis ikke jeg får solgt båten i helga kan jeg alltids ringe opp han fra Stavanger igjen. Han ville gjerne det, sier Andresen.

Overskudd til veldedige formål

Det er Kiwanis Club, Kristiansand som arrangerer båtmessen. Hvert år deler klubben ut overskuddet etter båtmessen til foreninger og lag som driver med veldedige formål i nærmiljøet.

Alf E. Spaun er president i Kiwanis Club, Kristiansand. I fjor gav båtmessen et overskudd på 203.000 som gikk til veldedige formål i Kristiansand. I år regner han med å kunne levere enda litt mer. Foto: Frank Mersland

— I fjor delte vi ut 203.000 kroner. I år regner vi med å kunne dele ut et sted mellom 200.000 og 230.000 kroner, sier president Alf E. Spaun.Det er 17. året på rad at klubben arrangerer båtmessen. I alt 50 utstillere er på plass i gjestehavna.

— Vi er rundt 25 medlemmer som driver dette på dugnad. Det går med en del timer, men så lenge utstillerne smiler og vi kan dele av overskuddet vårt, så er alle fornøyde, sier Spaun.