Det er 17 malerier som knapt har vært offentlig vist før som stilles ut og som derfor vil være nye for mange.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Han var Norges første friluftsmaler og malte sine malerier ferdig der og da fremfor å lage bare en skisse først, forteller kunsthistoriker Tone Furnes.

Han var Norges første friluftsmaler og malte sine malerier ferdig der og da

På oppdrag fra Mandal kommune og Buen har hun plukket ut maleriene som er i kommunens eie. Det er malerier som i sin tid ble gitt til kommunen som testamentarisk gave av barnebarna til kunstneren, Harald og Ellen Wangensteen. Utstilling er et minne om søsknene.

Dette maleriet er malt i Spania i 1924 og heter "Regnstemning fra Cadix". Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var en storslått gave der Ellen Wangensteen i tillegg ga kommunen to millioner kroner for å ta vare på samlingen, forteller Furnes.

Hav og kyst

Utstillingen har fått navnet «Amaldus Nielsen (1838-1932) Hav og Kyst». Her vises malerier som Nielsen har malt med motiv fra hele kysten av Norge.

Dette er et bilde tatt i 1926 av Amaldus Nielsen til høyre. Foran er hans barnebarn Harald og Ellen Wangensteen som i sin tid ga Mandal kommune 116 maleri av kunstneren. De andre personene på bildet er Nielsens barn og annen familie.

— Han var veldig opptatt av slikt landskap, forteller Furnes som har studert malerens liv. Hun har også skrevet en biograf om maleren.

Stolt

Kultursjef i Mandal kommune, Alfred Solgaard, er stolt over at dette er sommerens utstilling i Buen.

— Vi har også tidligere hatt hans malerier utstilt. Da kommer mandalittene, gjerne med egne gjester for å vise fram en av byens store kunstnere, sier han.

Utstillingen åpnet denne uka og varer fram til 9. august. Det var utflyttet mandalitt og tidligere direktør i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, som åpnet utstillingen.