Pærebrann bulkemispel høst.jpg

KRISTIANSAND: Mattilsynet fant plantesykdommen pærebrann i Kristiansand i fjor, og gjennomførte en rydding. Men nå er sykdommen tilbake, melder Mattilsynet.

Oppfordrer til dugnad

Pærebrann er påvist på Møvik/Voie, på Slettheia og på Tinnheia. Mandag starter ryddingen for å hindre at sykdommen sprer seg.

"Pærebrann er en alvorlig plantesykdom som skyldes angrep av bakterien Erwinia amylovora. Den fører til råte og visning blant annet i eple— og pæretre. I Norge er den mest vanlig i ulike mispelarter" , skriver Mattilsynet om sykdommen.

For å stoppe spredning, oppfordres både private og offentlige eiere til en ekstra dugnad for å fjerne lett mottakelige vertsplanter som bulke- og pilemispel. Også planter uten symptomer må fjernes. Det har siden 1986 vært forbud mot å plante og omsette bulke- og pilemispel i Norge.

Pærebrann bulkemispel høst.jpg

Symptomer

Symptomer på pærebrann kan være:

  • Skudd og blomster som visner raskt.

  • Blad og blomster på skudd som har visnet, blir hengende på planten lenge.

  • Unge skuddtopper blir bøyd som en krok (ligner en bispestav).

  • På barken kan det, spesielt i regnvær eller ved duggfall, oppstå små, grå og slimaktige dråper, som inneholder store mengder av den sykdomsframkallende bakterien.

  • Barklaget under den tynne, ytre korkbarken blir mørkt grønn til brunaktig, litt fuktig og har ikke skarp grense mot frisk bark.

Du kan lese mer om pærebrann her.

Kan forårsake betydelig skade

Pærebrann forårsaker betydelig skade på mottakelige planter. På verdensbasis er pærebrann den viktigste skadegjøreren på eple— og pæretrær. Svært mottakelige planter kan dø i løpet av en eller få sesonger.

Pærebrann ble første gang påvist i Kristiansand i 2006. Sykdommen ble så påvist i Søgne og Mandal i 2013. Mattilsynet oppfordrer folk til å melde fra til distriktskontoret dersom de har mistanke om pærebrann i sin hage.