SØGNE: — Jeg tror vi i år har de første jordbærene på Sørlandet som ikke er produsert i drivhus eller tunneltelt, og kanskje er vi også først i landet, sier Bjørn Arild Stea.

Sammen med Arild Berge driver han Søgnejordbær DA. De har også et felles jordbærfelt med ekteparet Bodil og Per Try, og det er her tidligbærene kommer fra. Produksjonstoppen for jordbær i landsdelen er, avhengig av været, ventet å bli i tidsrommet 5. til 10. juli. Da pøses det mye bær ut på markedet, og prisene faller.

Over 50 kroner korga

— Jeg vil tippe at butikkene kommer til å selge de første frilandsbærene for mellom 50 og 60 kroner for halvkiloskurven. Siden prisen er bedre på de første bærene, vil vi vurdere å satse mer på tidligbær, sier Bjørn Arild Stea.

Arild Berge sier det er flere ting som skal klaffe for å lykkes med å få fram så tidlig bær som de har i år.

— Plantene dekkes først med plast, og dekkes senere med akrylduk. Bærene må også være av en type som modnes tidlig, jorda må være lett og plantene må få mye sol, sier han.

Utsalgsprisen på de første norske jordbærene ligger på mellom 50 og 60 kroner korga (500 gram). Foto: Torbjørn Witzøe

— Litt som Lotto

— Å drive med jordbær er litt som å spille Lotto. Det er vanskelig å budsjettere med en bestemt inntekt, da sesongene kan svinge mye. Frost om våren, for mye regn og for lite og for mye sol spiller inn. Det perfekte jordbærværet er en maksimumstemperatur på 18 grader og litt sol hver dag. I fjor ble markedet oversvømmet med rimelige svenske bær. Vi får håpe folk ønsker kortreiste bær, sier Arild Berge.

Bjørn Arild Stea sier utviklingen går mot færre og stadig større produsenter. Marginene blir mindre, og da må produksjonen opp for å få lønnsomhet. Søgnejordbær DA forventer å få en årsproduksjon på pluss/minus 50 tonn bær, mens de største produsentene i landet produserer over 1000 tonn.

Utenlandsk arbeidskraft

Som de aller fleste bærprodusentene av en viss størrelse har trekløveren fra Søgne basert seg på utenlandsk arbeidskraft til innhøstingen. Når produksjonen tar seg opp senere i sommer har de på det meste 20 plukkere fra Polen og Litauen. Flere er faste som kommer igjen år etter år.

En soleklar sommerfavoritt. Nå er de første lokalproduserte her. Foto: Torbjørn Witzøe

— Dette er folk som er flinke til å plukke, og har en vesentlig del av årsinntekten sin fra innhøstning i Norge. Det er vel 15 år siden vi drev med selvplukking. Jeg tror knapt det i dag er noen som ønsker å bruke varme feriedager på å plukke jordbærene sine selv, sier Arild Berge.

Tror på god sesong

Daglig leder Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt tror det generelt går mot en god jordbærsesong i landsdelen. Det har vært minimalt med frostskader, og de siste dagers varme har fått fart på modningen.

— Flere av produsentene i landsdelen trenger et godt år nå. Fjoråret ble dårlig for mange, sier Odd Tore Nøding.

Plukker fra mandag

Hos jordbærkongen i Songdalen, Kåre Dybesland, begynner plukkingen på mandag. For et par år siden var det han som var først ute, da han så tidlig som 1. juni sendte de første jordbærkassene til Bama.

— Så langt ser det ut til å bli en bra sesong i år også. Som mange andre så ser vi gjerne at det regner om natta, og er sol om dagen, sier han.