— Det er en god mengde vann og vind, og kombinert med det varme været vi har for tiden sørger det til sammen for en god ressurssituasjon som igjen gir billigere strøm, sier markedsdirektør Thorbjørn Laundal i LOS.

Spottprisen på strøm lå sist uke på 13 øre.

- Ikke over 26 øre

— Denne uken kommer prisen til å lande på 23 øre, og jeg tror ikke vi kommer over 26 øre i hele november. Tidligere har vi trodd at den kom til å ligge på over 30 øre, så dette er helt klart positivt for kundene, sier Laundal.

Både han og porteføljeforvalter Magnus Lingjærde gir været æren for de lave prisene.

— Ser vi på ressursbalansen nå så har den fortsatt å bedre seg, det er vanskelig å unngå å merke så mye nedbør som har komemt de siste ukene. Norge ligger over normalt for årstidene i magasinene, sier Lingjærde i en kraftkommentarvideo publisert på Youtube 3. november.

Fulle reserver

Andreas Myhre, leder for kraftforvaltning i LOS, har tidligere lovet lave strømpriser i flere år fremover, minst til år 2020. Ifølge Laundal er et såpass lavt prisnivå sjeldent.

— Det er lenge siden vi har sett noe slikt, og det kan gå år mellom hver gang vi opplever dette. Det henger jo sammen med tilgangen, målt opp mot etterspørsel. Er det kaldt og tørt ute forbrukes mye strøm, men slik situasjonen er nå så skjer ikke det. Magasinene fylles når temperaturen er høy, sier Laundal.