KRISTIANSAND: Knut Dannevig i Vegaksjonen tolker signalene fra regjeringen positivt.

— Jeg tar for gitt at hvis det blir en satsing på ferjefri E 39, må vi forutsette at det inkluderer en utbygging av E 39 fra Kristiansand – Stavanger, sier Dannevig.

Han koordinerer både den politiske Vegaksjonen i Agder, samt næringslivets aksjon Sørlandets Samferdselsløft.

Møtefritt

Statens vegvesen har i sine innspill til Nasjonal transportplan (NTP) foreslått firefelts mellom Kristiansand - Vigeland. De planlegger møtefri vei til Rogalands grense innen ti år, men det forutsetter at prosjektet kommer med i NTP og at det blir fulgt opp med penger over statsbudsjettet.

— Det gjenstår å se hvordan regjeringen vil prioritere midlene i Nasjonal transportplan. Men slik jeg oppfatter dette, er det nå en politisk satsing på å realisere samferdselsprosjekt. Jeg velger å se på dette som mulighet heller enn en trussel, sier Dannevig.Spesielt politikere fra Høyre har vært negative til signalene fra regjeringen. Ferjefritt E 39 betyr nemlig 150 milliarder til broer og tunneler i de fire Vestlands-fylkene.

— Da kan man vel tenke seg at det blir lite igjen til vår landsdel?

— Jeg velger å tolke dette som en satsing på E 39 fra Kristiansand til Trondheim. Regjeringen har også poengtert hvor viktig det er å knytte regionene sammen, sier Dannevig.

Positiv

Mette Gundersen (Ap) er enig i at det ikke er noen grunn til å tolke utspillene negativt.

— Det er vanskelig å skulle tolke hva dette har å si for Sørlandet, men det trenger ikke være slik at selv om en landsdel får mye, blir en annen landsdel nedprioritert, sier hun.

Mette Gundersen sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre og kan forsikre om at både storting og regjering vet svært godt hva Sørlandet ønsker seg.

— Jeg tror du kan spørre hvem du vil, og de vil vite hvor viktig denne saken er for Sørlandet, sier Gundersen.

Planlegging

Politikerne i Agder har samlet seg om det de mener er de viktigste veiprosjektene i landsdelen. Det er Tvedestrand - Arendal, riksvei 9 gjennom Setesdal, vei til Kjevik og E 39. Dannevig tror ikke sørlendingene kan håpe på firefelts til Stavanger med det første.

— Men det er en klar holdning at E 39 må planlegges som en firefelts vei. Det kan være områder der man bygger ut med midtdeler, men den må kunne bygges ut til firefeltsvei på sikt.