OPPGITT: Venstres Stein Inge Dahn er oppgitt over motstanden mot eiendomsskatt fra Høyre og Frp. Han kaller det bajaspolitikk. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Flertallet i Mandal bystyre har det siste året oppført seg som barn i en sandkasse, mener Dahn.

Han mener Høyres og Frps motstand mot eiendomsskatt for å betjene kommunens økonomi er direkte uansvarlig.

– Når Høyres Sven Seljom uttaler til Fædrelandsvennen at penger som ikke blir krevd inn i eiendomsskatt likevel kommer samfunnet til gode, blir det som å høre på komiske Ali, sier Dahn.Han mener Høyre og Frp skjemmer ut Mandal med holdningen de har til kommuneøkonomien.

– Kommunen har mulighet til å skaffe seg inntekter gjennom eiendomsskatt, noe de aller fleste kommuner med gjeldsbyrde som ligner Mandal har. At Høyre og Frp står så standhaftig i mot, er meg helt uforståelig. Nå må de bli voksne, sier Dahn.

Han viser til at høyrekommuner som Lillesand, Lindesnes, Søgne og Kristiansand har vedtatt budsjett med eiendomsskatt.

Smerter

– Også for Venstre smerter det å innføre eiendomsskatt. Vi gikk til valg mot denne skatten. Men nå er kommunen kommet i den situasjonen at vi ikke har noen valg, vi kan naturligvis ikke kutte i den størrelsesorden rådmannen krever, for eksempel 32 millioner kroner i skole— og helsesektoren, sier Dahn.

Han vil også at to utlyste lederstillinger stanses, det vil si ny kommuneadvokat og leder for teknisk bydrift.

– Vi kan jo ikke si opp en haug med ansatte og samtidige bygge opp toppledelsen i administrasjonen, sier Dahn.

Nekter eiendomsskatt

På den andre politiske skalaen er Frps bystyrerepresentant Paul Storholt. Han avviser blankt eiendomsskatt, og sier at det er mer naturlig å se hvilke tjenestetilbud kommunen egentlig har.

– Kommunen bør konsentrere seg om unge og eldre. Så får man heller kutte ned på støtten til idrett og kultur, mener Storholt.

Storholt har sittet i fire perioder i Mandal bystyre og sier han mang en gang har følt seg lurt av administrasjonen. – I årenes løp har bystyret ofte fått høre fra administrasjonen at det er kontroll på økonomien, og så viser det seg ikke å være tilfelle, sier Storholt.

I forbindelse med krisen i Mandal kommune, skal det torsdag først være møte med de tillitsvalgte og deretter er det allmøte med de ansatte.