KRISTIANSAND: — Dette er en tøff situasjon, og vi er presset fra alle kanter. Vi kan ikke leke butikk, derfor har vi nå sett oss nødt til å si opp staben, sier radiodirektør i JærradioGruppen, som eier Radio Kristiansand, Geir Friberg til fvn.no.

Savner informasjon

Programleder Helge Martin Markussen er en av dem som har fått oppsigelse, og som forbereder seg på arbeidsledighet.

— Jeg undrer meg over at oppsigelsene kommer nå, kort tid før en endelig avgjørelse, sier Markussen.

Venter på dødsdom

Innen 14 dager er det ventet et endelig svar fra kulturdepartementet på om Radio Kristiansand får fortsette å leve, eller om stasjonen blir tvunget til nedleggelse. Friberg forsøker fortsatt å være optimist.

— Når vi får konsesjonen vår tilbake, garanterer jeg alle mine ansatte jobb. Da skal vi oppbemanne stasjonen, sier Friberg.

- Men vedtaket står der fortsatt; det er Radio Ung som skal få lage kommersiell radio for Kristiansand fra nyttår - dersom ikke kulturdepartementet snur - hva om dere ikke får konsesjonen tilbake?

— Dette er ikke noe artig, og det er derfor vi har sagt opp folk - men det vil bli mye artigere å prate om dette i neste uke, når du kan skrive at alle mine ansatte får tilbake jobbene sine, sier Geir Friberg til fvn.no.

Stille fra konsernledelsen

Helge Martin Markussen stusser over at JRG-sjef Friberg sier dette til fvn.no, samtidig som han ikke har vist seg i Kristiansand på lang tid. Det er fvn.no som forteller ham om sjefens fremtidsplaner.

— Jeg har hverken sett ham eller snakket med ham på flere måneder. Oppsigelsene kom per brev nå 31. oktober, forteller Markussen.

Markussen tror også lyttere lurer på hva som skjer.

— Det får jeg spørsmål om hele tiden; hva skjer? Jeg har ikke noe svar til dem som spør, sukker programlederen, som samtidig ønsker å presisere at det ikke er noen konflikt mellom de ansatte og ledelsen.

— Jeg har forståelse for det som skjer, sier Markussen.

Oppsigelser fra 1. desember

Det er utlevert oppsigelser til fire personer, som samlet utgjør 3,5 årsverk. Oppsigelsene gjelder allerede fra 1. desember, og omfatter to reklameselgere og 1,5 i redaksjonen.

- Hva betyr dette Friberg; skal dere legge frekvensen død i desember for å gi Radio Ung en verst mulig start fra nyttår?

— Du kan jo selv tenke deg hvor inspirerte folk vil være til å jobbe i desember, dersom vi har mistet konsesjonen. Samtidig har vi forpliktelser i forhold til reklamekunder, derfor vil sannsynligvis noen jobbe også i desember, litt avhengig av om de finner seg noe annet å gjøre eller ei, sier Friberg til fvn.no.

Jobbsøker

Programleder Markussen er allerede ute på arbeidsmarkedet.

— CV'en min ligger ute på finn.no nå, det er bare å ta kontakt dersom noen har en jobb til meg, humrer bergenseren, som tross alt har beholdt humøret.

Skred av klager

Den nye konsesjonsperioden for lokalradio i Norge starter 1. januar 2009, og varer i sju år. Da Medietilsynet 2. juni avslørte hvem som får konsesjon, og hvem som må legge inne årene, utløste dette et skred av klagesaker til tilsynet, som har videresendt 34 klager til kirke- og kulturdepartementet for en endelig avgjørelse.

I Kristiansand fikk Radio Ung tilslaget på drift av 24-timers kommersiell lokalradiodrift. Dette har Radio Kristiansand klaget på.

Les også: Radio Kristiansand møtte kulturdepartementet

Les også: Radiokrangelen hos Giske

Les også: Medietilsynet innrømmer surr i eget arbeid

Les også: Radiotopper i bitter krangel

PS! Mediehuset Fædrelandsvennen eier 40 prosent av Radio Kristiansand.