HOVDEN: I den enstemmige dommen fra Agder lagmannsrett slås det fast at Arne Emil Skare selv har satt i scene truslene mot seg selv, og at det var presten som selv kuttet bremseslangene på bilen som førte til at han kjørte ut av veien. Lagmannsretten slår også fast at det var Skare selv som kjørte en kniv gjennom et bilde av seg selv og festet dette til nakkestøtten på bilen.

Ikke noe klart motiv

I premissene for dommen heter det blant annet at lagmannsretten under ankeforhandlingen har viet atskillig oppmerksomhet til spørsmålet om siktedes mulige motiv for sin sterkt påfallende handlemåte. Noe klart motiv er ikke påvist og utgjør ingen del av bevisføringen mot ham. «Problemstillingen er derfor snarere å søke etter mulige forklaringer på en adferd som det etter opplysningene ellers finnes bevist at han har utført. Aktor har pekt på at siktede kan ha følt at han ikke har strukket til i stillingen som prest, og at han ikke klarte å leve opp til de forventninger menigheten hadde. Iscenesettelsen av en forfølgelse mot ham ble så et mulig middel til å vinne sympati og å kunne trekke seg med æren i behold. Det kan ha noe for seg, men lagmannsretten finner det ikke nødvendig å drøfte spørsmålet nærmere. Lagmannsretten innskrenker seg til å bemerke at fraværet av et rimelig motiv etter omstendighetene ikke er egnet til å medføre rimelig tvil om siktedes skyld.

Handlemåten kan gi grunn til anta at siktede har personlige eller psykiske problemer som ikke er nærmere undersøkt. Selv har han benektet å ha noen slike problemer. Han har hele tiden benektet å ha foretatt handlingene og har ellers fremstått som adekvat og uten tegn på realitetsbrist. Det har derfor ikke vært noe grunnlag for å foreta en prejudisiell observasjon, noe siktede trolig ville oppfattet som krenkende».

Skare ble i tingretten dømt til betinget fengsel i 30 dager og 25.000 kroner i bot. I lagmannsretten er boten sløyfet, og fengselsstraffen er blitt ubetinget.

Falsk anmeldelse

Om straffeutmålingen skriver lagmannsretten at «hovedregelen etter rettspraksis er at det reageres med ubetinget fengselsstraff for falsk politianmeldelse. Dette er begrunnet med de viktige allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende, og som tilsier at det er behov for å motvirke slike lovbrudd. En falsk anmeldelse har en rekke negative virkninger. Ved siden av at politiets begrensede ressurser spilles på bekostning av kriminalitetsbekjempelse og andre viktige samfunnsoppgaver, vil etterforskningen kunne være en belastning for personer som blir berørt, og som kanskje urettmessig opplever å komme i søkelyset som mulig mistenkt. At ”lovbruddet” blir offentlig kjent, kan også lede til usikkerhet og frykt i et lokalsamfunn. Rettspraksis viser likevel at det kan være rom for betinget fengsel eller eventuelt samfunnsstraff hvis formildende omstendigheter av vekt foreligger. Dette kan være momenter ved handlingen, herunder den type lovbrudd anmeldelsen gjelder, eller individuelle omstendigheter ved gjerningsmannens person.

De negative virkningene av en falsk anmeldelse, har i høy grad vært til stede i denne saken. De alvorlige anslagene mot stedets sogneprest med det tilsynelatende formål å drive ham fra bygda, måtte naturligvis vekke sterk oppsikt, frykt og usikkerhet og lede til utstrakte spekulasjoner om hvem som kunne tenkes å stå bak. Siktede bidro aktivt til medieomtalen av knivepisoden 24. april som nevnt foran under behandlingen av skyldspørsmålet. Et umiddelbart resultat var at det spontant ble arrangert et fakkeltog til støtte for ham. Det er brukt betydelige politiressurser i etterforskningen av saken.

Ikke minst påhviler det siktede et tungt ansvar for den frykt som ble skapt for hans egen familie, og dernest for nære medarbeidere ved prestekontoret. Det er dessuten et skjerpende moment av vekt at siktede kastet kastet mistanke mot den tidligere sognepresten. Siktede har opptrådt planmessig over tid. Således er handlingene utført med et fast forsett.

Vanskelig å peke på formildende omstendigheter

Det er vanskelig å peke på konkrete formildende omstendigheter av vekt. Det er som nevnt ovenfor nærliggende å regne med underliggende personlige eller psykiske problemer, men dette er momenter som ville hatt en annen vekt dersom siktede for eksempel hadde tilstått og åpent redegjort for problemene. Både den omfattende medieomtalen av saken og de svært negative virkninger avsløringen medfører for siktede selv, er virkninger han måtte regne med.

Lagmannsretten kan ikke se at det enkeltvis eller samlet foreligger formildende omstendigheter som gjør det riktig å fravike utgangspunktet om en kortere ubetinget fengselsstraff, og er enig i aktors påstand om 30 dager. Det utmåles da ikke bot i tillegg».

Advokat Sveinung Johnsen, som forsvarer Arne Skare, sier at presten er veldig skuffet over utfallet. – Vi er enige om å bruke noen dager å tenke oss om for å vurdere om dommen skal ankes til Høyesterett, sier Johsen.