— Vi var forberedt på at det kunne bli en del trafikale utfordringer onsdag kveld, men det har ikke blitt så ille som forventet, oppsumerer Atle Loven, operasjonsleder ved Agder politidistikt, ved 23-tiden onsdag.

— Men det er jo meldt om mer nedbør utover natta, så vi får jo se hvordan det går da, fortsetter han.

— Det har ikke vært noen spesielle hendelser på veiene i Agder i kveld, supplerer Anner Berget, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn.

Få trafikkuhell

Operasjonleder Loven forteller at flere UP-patruljer har vært ute på veiene onsdag kveld, for å observere veiforholdene på Sørlandet. Han sier at det kun har vært et par trafikkuhell med matrielle skader, og nevner at en trailer sto fast i Narviksbakken i vestgående retning.

Alle trailere som passerte ved Rige onsdag ble kontrollert.

Traileren sto og spant i bakken, men den kom seg etter hvert videre (se video øverst i artikkelen) .

— Skryter

Operasjonslederen skryter av innsatsen til Statens vegvesen onsdag.

— Veivesenet har tatt været på alvor, og hatt mye mannskap ute, sier han.

Sjekket alle trailere

Flere trailere har blitt stoppet på Rige.

— Vi foretar en dekk- og kjettingkontroll, og sjekker at alle oppfyller de krav vi har til vinterdekk, sier kjøretøykontrollør Thor-Inge Kostøl i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Han sier det så langt ikke har vært mye å utsette på de trailerne som er stoppet ved trafikkstasjonen på Rige.

Noen gebyrer og krav om å legge på kjetting har det blitt. Alle trailere stoppes før de får kjøre videre.

Følg snøværet på våre nettkamera

Verre var det for trailerne som ble stoppet ved ferjekaia onsdag. To trailere ble stoppet med sommerdekk, og en annen hadde sommerdekk på hengeren.

Sommerdekk

— De to hadde sommerdekk på styrehjulene foran. Den ene hadde også litt slitte dekk, så de må vente litt med å kjøre videre. Enten må de skaffe seg noen vinterdekk, eller kjøre tilbake på ferja, sier Kostøl.

Ved Vegtrafikksentralen er de nå forberedt på snøværet.

— Det er beredskap på alle entrepenørvaktene, som er ute og gjør foreyggende arbeid som å brøyte og strø, forteller Roger Evensen.

- Beregn god tid i trafikken

Snøværet kommer til øke gradvis utover kvelden onsdag og natt til torsdag, når det er forventet å komme cirka en halv meter med snø.

Meteorologen melder at det kan bli vanskelige kjøreforhold utover kvelden.

— Trafikken vil gå saktere naturligvis når det kommer så mye snø, så man må beregne god tid hvis man skal ut å kjøre bil, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan.

Meteorologisk institutt har sendt varsel både til Fylkesmannen og Agder Energi om at de skal være i beredskap når været nå blir gradvis verre.

Meteorologene har sendt ut OBS-varsel for Agder-fylkene, med fare for lokalt vanskelige kjøreforhold.

— Det er ikke så ille at vi trenger noe ekstremvarsel, og folk må ikke være redde for å gå ut døra, sier Granan.

- Ser lovende ut på veiene

Teknisk inspektør Svenn Isefjær i Statens vegvesen sier alt tilgjengelig mannskap er sendt ut på E39 onsdag kveld. Så langt flyter trafikken greit.

Flere enheter fra veivesenet er på farten onsdag ettermiddag og kveld. Etter trafikkaoset som ble på E39 mandag, tar ikke Statens vegvesen noen sjanser. De har kontroll i Vatnebakken, i Flekkefjord, ved Trybakken og på Rige.

Isefjær sier at det ved 18-tiden onsdag ut til at det skal gå veldig greit, siden trafikken flyter greit.

— Så lenge trafikken går, og det blir både saltet og brøytet, bør vi ikke få noen problemer i trafikken. For da blandet saltet seg med snøen og smelter det meste, sier inspektøren.

— Vi står på E39 fra Flekkefjord og til Kristiansand med en rekke kontroller. Jeg ser at det oftere er toaksla kjøretøy som får problemer når farten blir for lav. Treaksla vogntog klarer seg enda bedre, legger han til.

Trafikken har avtatt

— Hvor lenge kommer Statens vegvesen til å ha mobile og stasjonære kontroller på E39 onsdag?

-Jeg har fått forståelse av at de ikke er satt noen begrensninger på tidspunkt eller mannskaper. Veivesenet har ute så mange som mulig for å kontrollere, svarer Isefjær.

— Per nå er det vanskelig å si hvor lenge vi blir, men en god stund til. Trafikken har faktisk avtatt en del utover kvelden, så jeg håper jo at de som ikke må ut og kjøre, har parkert, tilføyer inspektøren.

Av de kjøretøyene som er sett forbi Trybakken og Vatnebakken, er størsteparten norske vogntog som er treaksla.

Isefjær tror at det kan bli noen flere utenlandske vogntog når det nærmer seg tidspunktet for at danskeferja legger til kai på ny.

— Av og til ser vi at det er en sammenheng mellom vogntogtrafikken og ferjeavgangene, sier teknisk inspektør Svenn Isefjær i Veivesenet.