VENNESLA: Jeppestøls kraftsalve kom da det ekstraordinære årsmøtet/menighetsmøtet onsdag kveld ville oppnevne et arbeidsutvalg for se nærmere på flere enkeltsaker hvor det er påstander om autoritær og brutal lederstil.

Jeppestøl, som også leder Pinsevennenes lederråd i Norge, forlangte rett til å forsvare seg. Løsningen ble at den betente konflikten utsettes til et nytt menighetsmøte onsdag i neste uke.

Avviser kritikk

— Vi kjenner oss ikke igjen i den alvorlige kritikken som reises, og opplever den urettferdig. Kritikken går særlig mot Jeppestøl. Men jeg må si at ingen i ledelsen kjenner ham som den autoritære personen han beskyldes for å være, sier medpastor Geir Stomnås, pressetalsmann for ledelsen.

— Jeppestøl er en mann som gir stor frihet til folk i forhold til de oppgaver de blir delegert, sier Stomnås.

På menighetsmøtet onsdag, som samlet over 500 mennesker og varte i fire timer, var et stort flertall meget kritisk til Jeppestøl og menighetsledelsen. Pastoren ble kalt «maktsyk» direkte fra talerstolen.

Konflikten dreier seg generelt om at medlemmer mener ledelsen er autoritær og udemokratisk. Konkret handler det om hvordan ledelsen har behandlet avgåtte enkeltmedarbeidere: Ungdomspastor Jens Christian Langås, ungdomspastor Simona Ilies, lovsangspastor Bjørn Aslaksen og pastor Ole Olsen, blant andre.

Hva disse personalsakene i detalj handler om, vil ingen snakke om.

Gråt

Simona Ilies fortalte imidlertid sin historie delvis gråtende på menighetsmøtet, mens Långås, som ikke er medlem lenger, hadde levert et lengre skriv som ble lest opp.

Stomnås synes det er naturlig at ledelsen får tid til å sette seg inn i forhold som er delvis ukjente for ledelsen, før saken går videre.

— Nå har vi i ledelsen en uke til å sette oss inn i detaljene i dette - og eventuelt se om det er noe fra vår side som trenger å beklages, sier Stomnås.

Reagerer sterkt

Kritikerne oppfatter ledelsens foreløpige nekt om arbeidsutvalg og mangelen på selvkritikk som mangel på respekt for menighetsdemokratiet.

— Der er ingen erkjennelse eller selvkritikk. Det er mange som har saker de vil ha opp. Og vi kommer ikke videre før vi får dette opp og ut, sier malermester Kristen Larsen, som fronter kritikken mot Jeppestøl sammen med NAV-ansatt Anne Beate Vetrhus og politimann Sigbjørn Rygg.

Rygg og Vetrhus vil ikke snakke med pressen.

— Etter vedtektene er menigheten demokratisk, og jeg og alle andre på menighetsmøtet er ledelsens arbeidsgivere. Jeg synes det er ille at ikke hovedpastoren kunne godta en demokratisk avstemning i menighetens øverste organ, sier Larsen.

Splittelse

  • Det som skjer er veldig leit, og vi må nå sette alt inn på å unngå at menigheten splittes, sier Stomnås, som ikke vil bruke ord som maktkamp eller åndskamp, men heller intern uenighet.