KRISTIANSAND: Vitnet fortalte dermed noe helt annet enn det de tre tiltalte mennene opplyste i Kristiansand tingrett i går.

— Han ble slått fire-fem ganger. Alle slagene traff i ansiktet. Slagene så ganske harde ut. Han tok hånden bak og deljet løs. Det var knyttneveslag, det er jeg helt sikker på, fortalte vitnet.

Vedkommende befant seg ved Snadderkiosken da Asbjørn Hovet kom løpende ut i Elvegata med en person i hælene. Om lag hundre meter oppe i veien så han at 25-åringen ble innhentet av to personer.

- Prøvde å komme seg vekk

I retten pekte han ut 24-åringen som den ene av de to personene.

— Først kom en person som slo, deretter kom en annen og holdt ham. Jeg så ikke at Hovet gjorde motstand, bare at han prøvde å komme seg vekk. Han kom seg etter hvert løs, og løp ned mot elva. Mer så jeg ikke. Jeg angrer nå på at jeg ikke sa fra til politiet med en gang. Jeg vurderte å ringe politiet, men jeg vet ikke hvorfor jeg ikke gjorde det, sa vitnet i sin forklaring.

I de tiltaltes forklaringer mandag, kom det fram at det var 20-åringen og 24-åringen som løp etter og innhentet Hovet i Elvegata. Begge sa selv i retten at det oppstod et basketak, men at Hovet ikke ble tildelt noen slag.

- Ble ikke knyttet never

  • Vi holdt ham fast inntil et gjerde. Han ble da helt krakilsk, sprellet med armer og bein i alle retninger, og klarte til slutt å komme seg løs, sa 24-åringen.

— Vil du beskrive det som et slagsmål? spurte aktor Dennis Danielsen.

- Overhodet ikke. Vi prøvde bare å holde ham fast. Det ble ikke knyttet never, svarte 24-åringen, som var, etter det som er kommet fram i retten, den siste som så Asbjørn Hovet i live siden han var den eneste som løp etter Hovet ned til elva.

I tillegg til voldsepisoden få minutter før Hovet havnet i Otra, er de tre mennene tiltalt for rettsstridig å ha forlatt 25-åringen i hjelpeløs tilstand, hvor forbrytelsen hadde døden til følge. Men for at de skal ha hatt plikt til å hjelpe, må påtalemyndigheten bevise at de tiltalte gjorde noe i forkant som førte til at han ikke så annen utvei enn å hoppe på vannet.

Husker lite

For aktor er det derfor viktig å få fram hva som skjedde på strekningen mellom parkeringsplassen ved svømmehallen og elvebredden, noe som har vært et sentralt tema i andre dag i retten.

Tre andre vitner, blant annet kvinnen som fra hennes leilighet i Elvegata så mennene løpe, forklarte seg også i retten tirsdag. Samtlige husket imidlertid lite fra hendelsen.

— Jeg så at en person løp først. Nestemann mistet et belte, og den tredje personen plukket det opp. Så løp de videre i full fart, sa kvinnen, som i motsetning til vitnet som stod ved Snadderkiosken opplyste at hun ikke så noen slåsskamp i Elvegata.

Da Asbjørn Hovet ble funnet druknet torsdag 30. juli, ble det funnet skader på ham fra stump vold, som ifølge Rettsmedisinsk institutt kan stamme fra et belte. I retten så langt er det ikke kommet fram noe mer konkret om hvordan han kan ha fått disse skadene.

Halvveis ute i elva

Etter det som er kommet fram i retten, kom den tiltalte 22-åringen og 20-åringen etter kort tid ned til elvebredden, sammen med fire andre personer som tidligere har hatt status som mistenkte i saken. Sakene mot disse fire er imidlertid henlagt på grunn av bevisets stilling.

Gjengen stod på bryggekanten i mellom fem og ti minutter. De skal ha ropt til Hovet at de kunne kjøre ham hjem, og at han måtte komme opp igjen, men ifølge 20-åringen var 25-åringen halvveis ute i elva da gjengen forlot elvebredden.

— Jeg tenkte at han sannsynligvis ville svømme inn til land hvis vi dro. Jeg oppfattet det aldri som en farlig situasjon for ham. Han holdt seg flytende i vannet, og svømte greitt, sa 24-åringen i retten.

Ingen av de tre tiltalte har erkjent straffskyld.