ARENDAL: Straffesaken mot Bråten startet i Aust-Agder tingrett klokka ni i formiddag.

Den tiltalte møter sammen med sin forsvarer Sigurd Klomsæt. Det er avsatt fem dager til behandlingen av saken.

Tiltalte Rolf Bråten har sagt ja til å bli fotografert av Fædrelandsvennen. Han har også sagt ja til å bli navngitt i Fædrelandsvennen.

Aktor er statsadvokat Beate Rullestad Jansen.Ifølge tiltalen skjøt Bråten et haglgeværskudd mot Johnsen om ettermiddagen klokka 15.15 17. mai. Skuddet traff Johnsen i venstre del av ansiktet og han døde momentant.

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen fortalte i sitt innledningsforedrag at Johnsen ble skutt i leiligheten til Bråten.

Hørte skudd

17. mai om morgenen hadde drapstiltalte kjørt en venninne og hennes barn til Grimstad sentrum for å gå i barnetoget. Han returnerte senere til leiligheten sin.

Utpå ettermiddagen kom drapsofferet sammen med en kamerat til leiligheten.

Tiltalte hadde da en hagle i hendene, og da fornærmede kom sto han på terassen utenfor leiligheten og ropte at Johnsen måtte komme opp. Kameraten ble stående igjen nede, men gikk senere opp mot leiligheten. Han hørte da et skudd.Selv kjørte drapstiltalte direkte til Grimstad politistasjon etter drapet og meldte seg. Da amulansepersonell kom til stedet ble Johnsen erklært død.

Tiltalte presiserte at han erkjenner straffskyld for uaktsomt drap, men ikke forsettlig drap slik tiltalen lyder på.

Mange vitner

Aktoratet har innstevnet 16 vitner i saken i tillegg til tre sakkyndige. Forsvareren, advokat Klomsæt, har innkalt ti vitner.

Det skal også være befaring på drapsstedet i Grimstad i løpet av hovedforhandlingen.

Truet ingen

Den tiltalte forklarte i retten at da avdøde kom på besøk til ham, gikk han ut på verandaen, men han truet ingen. Da Torbjørn Johnsen kom inn i leiligheten til tiltalte, snakket Bråten med sin venninne i telefonen.

Johnsen overtok telefonen og snakket med kvinnen.

Tiltalte fortalte at det ble et basketak mellom han og Johnsen. — Johnsen tok kvelertak på meg. Han var sterkt ruset, og var irritert over at jeg hadde innvendinger om at de skulle til Arendal for å "røyke".

— Han var sterkt ruset og jeg syntes det var en dårlig idé å kjøre i ruset tilstand.

Bråten ba Johhnsen om å forlate leiligheten.

Jeg ble redd og tok haglgeværet og ville presse ham mot utgangsdøra for at han skulle gå. Det skjedde ikke

— Jeg ble redd og tok haglgeværet og ville presse ham mot utgangsdøra for at han skulle gå. Det skjedde ikke. Jeg var livredd, og så det som den eneste løsning for å få ham ut av leiligheten. Det var dumt, men eneste mulighet der og da, fortalte Bråten til tingretten.

Visste ikke at haglgeværet var ladet

— Jeg hevet hagla med høyre hånd og puffet ham bakover med venstre hånd. Det var ingen reaksjon. Haglen var ladd, og plutselig gikk den av. Vet ikke hvorfor den var ladet. Jeg har aldri brukt den tidliigere. Deretter kjørte jeg til politistasjonen.

— Hvorfor løste du av skuddet? Det ville tingrettsdommer Leif Petter Trannum vite.

Jeg hadde hatt geværet i et halvt år, men var ikke klar over at det var ladd

— Det vet jeg ikke. Det var i kampens hete. Jeg hadde hatt geværet i et halvt år, men var ikke klar over at det var ladd, sa Bråten.

Tiltalte sier at han fikk panikk etter at skuddet var gått av. - Jeg så ikke hvordan Johnsen hadde det. Jeg bare stakk av og rett til politistasjonen. sa Bråten.

Pågående krysseksaminasjon

Etter at den tiltalte hadde forklart seg fritt, og delvis på spørsmål fra tingrettsdommer Trannum, startet statsadvokat Rullestad Jansen krysseksaminasjonen av den tiltalte.

Han ble inngående og pågående utspurt om uoverenstemmelser mellom de to politiavhørene han har gitt og det han forklarte i retten.

Innledningsvis hevdet tiltaltes forsvarer, Sigurd Klomsæt, at den skriftlige gjengivelsen av politiavhørene er dårlige i forhold til det som ble sagt, og som er dokumentert fordi avhørene foregikk gjennom opptak av lyd og bilde.

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen er aktor i saken. Foto: Hallgeir Oftedal
Advokat Sigurd Klomsæt forsvarer 35-åringen. Foto: Hallgeir Oftedal