MANDAL: — Vi hadde vært i et område og fisket, og bestemte oss for å skifte fiskeplass. Mens vi kjørte fra stedet, så vi noe gult som lå i sjøen omkring 20 meter fra oss. Da vi kjørte nærmere, så oppdaget vi at det var et bevisstløst menneske som fløt i vannet, forteller Rostislav Blahnik til Fædrelandsvennen.

De var tre tsjekkere i båten da den første tyskeren ble funnet i vannet.

— Mannen lå på ryggen i vannet med hodet opp, forteller Blahnik.

En av tsjekkerne sørget for å holde båten stabil, mens de to andre kjempet for å få den bevisstløse mannen opp i båten.

Forstod ikke alvoret

Etter å ha fått personen opp i fartøyet ringte fiskerne umiddelbart til Trond Kristiansen som leier ut båt og hytte på Tregde feriesenter. Tsjekkerne ba Kristiansen tilkalle ambulanse og fortalte at de hadde en person om bord i båten som hadde falt i vannet og var nedkjølt.

Kristiansen satt i resepsjonen på feriesenteret da han fikk telefonen. Men språkvansker og mye støy gjorde at han ikke oppfattet hvor alvorlig situasjonen var med en gang.

Kristiansen trodde først at det var en av tsjekkerne som hadde falt i vannet, og at de ønsket en ambulanse kun for å få varmet ham opp.

Igangsatte redningsaksjon

— Klokken var mellom 10.50 og 11.00 da jeg fikk telefonen. Det var fryktelig vanskelig å forstå hva de sa på telefonen. Men jeg hørte at en person hadde ligget i vannet og at de trengte en ambulanse for å få varmet vedkommende opp, forteller Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Fem minutter senere møtte gruppa med tsjekkere andre fisketurister på vei inn til Tregde. Denne gruppa som var mer språkkyndige kontaktet på nytt Kristiansen og fikk forklart alvoret i situasjonen.

— Tsjekkerne møtte en annen delegasjon som ringte inn og fortalte hvor alvorlig det egentlig var. Blant annet at personen var bevisstløs. Da ringte jeg umiddelbart til Kystvakta, Hovedredningssentralen og politiet, forteller Kristiansen.

Uoversiktlig situasjon

Dermed ble redningsaksjonen dratt i gang og flere båter ble satt inn i søket.

Kristiansen forteller at han raskt gjorde en opptelling av egne båter som er utstyrt med GPS. Han kunne konstatere at det ikke var turister ved anlegget i Tregde som hadde vært utsatt for en båtulykke.

Situasjonen var lenge svært uavklart for letemannskapene ettersom det ikke var kartlagt hvor mange som var savnet. Politiet klarte ved 15-tiden å identifisere utleieren og dermed ble søket avblåst.