KRISTIANSAND: De fem høyblokkene på Øvre Slettheia har 200 leiligheter, men ingen vet sikkert hvor mange som bor her og hvor de kommer fra.

— Det bodde folk fra 22 nasjonaliteter her for en del år siden, men det er såpass lenge siden vi telte, så vi vet ikke helt hvordan det ligger an nå. Men det har nok ikke forandret seg så veldig mye, sier vaktmester Terje Færøvig.

Han er heller ikke helt sikker på hvor mange som bor her, annet enn at det bor minst fem personer i noen av leilighetene. Det han i imidlertid vet er at høyblokkene på Øvre Slettheia har blitt et trygt og godt sted å bo.

— Ja, det er veldig lite tull her nå. Før var vi plaget med en del hærverk, men slik er det heldigvis ikke lenger.

Politiet berømmer tiltakene som beboerne har gjort på Øvre Slettheia. Tidligere var området belastet med mye hærverk og bråk, slik er det ikke nå lengre. Foto: Tore-André Baardsen

Et solid løft

Midt mellom de høye blokkene ligger den splitter nye barnehagen og nyutbygde skolen. Området er fint beplantet og barna har fått nye lekeapparater. Miljøet er viktig for de som bor her, og vaktmesteren gjør det han kan for at folk skal trives.

— Det er en fulltidsjobb dette her. Det er alltid noe å henge fingrene i. Blokkene ble bygget på begynnelsen av 1970-tallet, og er er blitt såpass gamle at det er en del vedlikeholdsarbeid som skal koordineres.

For en del år tilbake ble vinduene skiftet og heisene byttet ut. Nå nylig ble alle rørene fornyet.

— Det ble blåst nye rør inn i de gamle. Det er en mye enklere prosess enn å skifte ut rørene, men det kostet likevel godt over 10 millioner kroner for disse fem blokkene, forklarer han.

I disse dager legges det fiberkabler inn til blokkene. Slike investeringer behandles selvsagt i styret, som er felles for de fem blokkene. I tillegg har hver blokk sitt eget husstyre.

— Siden det bor så mange mennesker her, er det viktig at mange er engasjert i styrene, og jeg har inntrykk av at de fleste beboerne innretter seg og er glade for det arbeidet styrene gjør. Nå er det i alle fall mange som ser fram til at det blir litt fart på internett, sier vaktmester Færøvig.

Politiet berømmer tiltakene

Både vaktmesteren og beboerne påpeker at det er mye mindre bråk og uro rundt blokkene nå enn før, og politiet bekrefter at det stemmer.

— Det har vært en nedgang i antall kriminalsaker på Øvre Slettheia, det ser vi på forbrytelsesstatistikken, sier stasjonssjef ved Kristiansand politikammer, Ole Hortemo.

Han berømmer tiltakene beboerne og ledelsen for blokkene har gjort for å bedre miljøet. Trygghetspatruljen, som var en vaktordning i miljøet rundt blokkene for en tid tilbake, er et av dem.

— Tidligere var det en god del bilinnbrudd og annet hærverk, men nå skiller ikke Øvre Slettheia seg negativt ut lengre. Det har klar sammenheng med de grepene beboerne og ledelsen har tatt. Det vil jeg berømme dem for, avslutter Ole Hortemo.