KRISTIANSAND: Ranet skjedde like ved snuplassen på Ålefjær, like før midnatt 27. mars i år. Kort tid etter ranet ble to 15-åringer pågrepet av politiet, og begge to innrømmet forholdet.

Den ene av de to er nå dømt til 240 timers samfunnsstraff, og må betale 8.465 kroner i erstatning til busselskapet. Han må også betale 25.000 kroner i oppreisning til sjåføren, som opplevde hendelsen som svært skremmende. Den andre, som nå er fylt 16 år, ble frikjent av Kristiansand tingrett.

Lånte softgun

Den nå domfelte 15-åringen forklarte i retten at han hadde drukket øl og ruset seg på hasj og blåvalium før ranet ble gjennomført. I Kristiansand sentrum møtte han en bekjent som hadde en softgun, og ba om å få låne denne. Han fortalte til den bekjente at han hadde tenkt å rane bussen, og etter å ha mast litt fikk han låne pistolen.

Sammen med 16-åringen satt han seg deretter på bussen til Ålefjær. Underveis skal 15-åringen ha spurt kameraten om han ville være med på å rane bussen. 16-åringen forklarte i retten at han trodde kameraten spøkte, og svarte av den grunn ja. Det var først da han fikk se pistolen at han skjønte det var alvor, men trodde likevel ikke at kameraten ville gjennomføre ranet.

16-åringen forklarte i retten at han ikke kjente til ransplanene før han satt på bussen. Retten mente det ikke var bevist at han medvirket til ranet, og gikk derfor inn for frifinnelse.

Snakket med raneren

Ved snuplassen på Ålefjær kom det på tre nye passasjerer, og like etterpå trykket 15-åringen på stoppknappen. Deretter gikk han frem til sjåføren og sa "gi meg pengene", med softgunen rettet mot bussjåføren. Han fikk med seg bussvesken som inneholdt i overkant av 3000 kroner, og rømte deretter ut i skogen.

Bussjåføren har tidligere fortalt til Fædrelandsvennen at han snakket med de to like før ranet ble utført.

— I neste øyeblikk ble jeg slått på kinnet med flat hånd. Så trakk en av dem et våpen og krevde bussveska. Deretter stakk de av. Utrolig, veska inneholdt jo bare vekslepenger, sa Kulmiye til Fædrelandsvennen.

Får behandling

Den nå dømte 15-åringen er domfelt en gang tidligere, for vold mot offentlig tjenestemann. I straffeutmålingen har retten lagt vekt på gjerningsmannens unge alder og uforbeholdne tilståelse. I formildende retning peker retten også på at 15-åringen nå er under behandling for rusproblemer. Etter en totalvurdering kom derfor retten frem til at det var riktig å idømme samfunnsstraff.